Израел се надява да започне да ваксинира децата на възраст между 12 и 15 г. с продукта на Pfizer/BioNTech от май, обявиха здравните власти, цитирани от АФП.

Вчера от двете компании съобщиха, че ваксината им показва 100% ефективност при тази възрастова група.

Израел вече е ваксинирал с две дози повече от половината от населението си от 9,3 милиона души, като страната е на първо място по този показател на глава от населението.

Израел с невиждано от 9 месеца дъно на новозаразени с коронавируса

Израел с невиждано от 9 месеца дъно на новозаразени с коронавируса

Израел вече е имунизирал над половината от населението си с две дози

Също предлага ваксина за всички над 16 г.

Генералният директор на Министерството на здравеопазването Хези Леви коментира пред Армейското радио на Израел, че ведомството иска да започне да ваксинира децата на под 16 г. от май.

"Виждаме ръст на броя на хоспитализираните деца и виждаме деца без симптоми, които имат усложнения", каза Леви.

"Рискът от ваксината е много по-малък", подчерта той.

Израелските здравни власти чакат Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ да издаде разрешение за прилагане на ваксината върху деца. След одобрението израелският екип по ваксинацията ще обсъди решението преди да започне имунизацията, което може да отнеме още няколко седмици.

Успешната имунизация в Израел се дължи на това, че страната се съгласи да споделя данните с американския фармацевтичен гигант Pfizer, който пък се съгласи да предостави достатъчно количества от ваксината в замяна на бърза информация за влиянието на продукта.

Проучване в реална среда с 1,2 милиона души в Израел установи, че ваксината осигурява 94% ефективност срещу коронариуса.

Миналата седмица компаниите започнаха проучвания на ваксината при деца от 5 до 11 г. Следващата седмица се очаква да започне проучване на ваксината върху деца от 2 до 5 г. Изследването също покрива и бебета на 6 месеца.

В Израел призовават да няма отпускане въпреки намаляването на COVID-19-случаите

В Израел призовават да няма отпускане въпреки намаляването на COVID-19-случаите

Израел трябва да остане "смирен" и да не бъде прекалено самодоволен, заявява проф. Надав Давидович