Броят на случаите на коронавирус продължава да намалява в Израел. Миналата седмица страната регистрира само 5011 нови пациенти, което представлява спад от над 46 процента в сравнение със седмицата преди това, предаде "Спутник". 

Количеството на тежките случаи на коронавирус също намалява и проф. Надав Давидович, председател на Израелската асоциация на лекарите по обществено здраве, казва, че този успех е бил възможен поради комбинация от няколко фактора.

Първият от тях е ефективното разпространение на коронавирусните ваксини. Досега близо пет от шест милиона израелци, които отговарят на условията, са напълно ваксинирани и въпреки че страната все още не е достигнала имунитет към стадото, експертите казват, че нацията може да се върне към нормалното.

Сега тези мерки, заедно с ефективното ваксинационно усилие изглежда дават плод, но Давидович предупреждава, че Израел трябва да остане "смирен" и да не бъде прекалено самодоволен, просто защото в страната, както и в останалия свят, липсва информация за вируса, неговите варианти и дали ваксинацията е ефективна срещу тях.

По-малко починали, по-малко заразени: Израел вижда подобрение на всички COVID фронтове

По-малко починали, по-малко заразени: Израел вижда подобрение на всички COVID фронтове

След като вече повече от 5 млн. души са ваксинирани в страната

В началото на януари британският вариант присъства в до 20 процента от всички случаи на коронавирус в Израел.

През март броят му се е увеличил, както и обемът на случаите на още един щам на вируса - щамът от Южна Африка, със стотици регистрирани пациенти.

Експертите смятат, че ваксината Pfizer, която се използва в Израел, е ефективна, когато става въпрос за британския щам. Южноафриканският сорт изглежда по-устойчив на имунизация. 

Това е причината Давидович да вярва, че Израел все още е изправен пред предизвикателство през следващите няколко месеца.

"Днес ние сме в състояние да осигурим на израелците 100 000 теста за коронавирус. Нещо, което не сме могли да направим в миналото. И ние също използваме система за проследяване заедно с командването на вътрешните сили на ИД и Министерство на здравеопазването", допълни той.

Нетаняху уверява: Израел почти излезе от блокадата

Нетаняху уверява: Израел почти излезе от блокадата

Правителството разпусна мерките, но ваксинираните вече имат предимства

Израел също е въвел редица ограничителни мерки, насочени към ограничаване на разпространението на болестта. След избухването на пандемията през февруари 2020 г. еврейската държава наложи три блокировки и затвори основно главното си летище Бен Гурион, което се смяташе за един от основните центрове на вируса.

"Все още имаме един милион души, които отговарят на условията за ваксинация, но все още не са я взели. Децата все още не са ваксинирани, така че може да видим по-млади хора да се разболяват. И все още трябва да разберем как да управляваме образователната система, включително класове на открито и ваксинация на учители. "

Страната вече предприема стъпки в тази посока. Според докладите Израел се очаква да ваксинира своите 600 000 младежи на възраст между 12 и 16 години, докато образователната система вече разглежда възможностите за отваряне на малки класове, много от които ще се провеждат на открито.

Давидович обаче казва, че това не би било достатъчно. За да приключи пандемията, ваксините трябва да са на разположение по целия свят и международната общност трябва да обедини усилия и да си сътрудничи, за да постигне целта да освободи света от пандемията.

"В момента това сътрудничество не работи толкова добре. Затова мисля, че все още ще се сблъскаме с някои предизвикателства през предстоящата година. И дори тогава, то няма да изчезне, но ще се научим да го контролираме."