Три дози от ваксината CoronaVac на китайската компания Sinovac не произвеждат достатъчни нива на антитела за борба с варианта Омикрон на коронавируса. Това твърдят изследователи от Хонконг, цитирани от Ройтерс.

Техният анализ разкрива, че ваксината на Pfizer-BioNTech е по-ефективна, като третата доза от нея, приложена след две дози от същата ваксина или след тази на Sinovac, осигурява защитни нива на антитела срещу Омикрон.

От Pfizer и германския ѝ партньор BioNTech също наскоро заявиха, че техният курс от три дози е успял да неутрализира Омикрон в лабораторен тест.

Последното проучване е проведено от учени от Университета в Хонконг и Китайския университет в Хонконг и е финансирано от Фонда за здравни и медицински изследвания и правителството на Хонконг.

Ваксината CoronaVac на Sinovac и ваксината BBIBP-CorV на държавната компания Sinopharm са двете най-използвани ваксини в Китай и водещите препарати, изнасяни от страната. В Хонконг за имунизиране срещу коронавирус се използват продуктите на Sinovac и Pfizer-BioNTech.

СЗО одобри втора китайска COVID ваксина - Sinovac

СЗО одобри втора китайска COVID ваксина - Sinovac

Предотвратява тежък COVID-19 и хоспитализация при 100% от изследваната популация