Германия, Дания и Финландия са вдигнали по спешност свои изтребители, за да пресрещнат над Балтийско море два руски ракетоносача Ту-160, чиито прякор е "Бели лебеди". Това съобщиха от руското военно министерство, цитирани от руските медии.

Двата стратегически ракетоносача Ту-160 от руската далекобойна авиация били изпълнили планиран полет във въздушното пространство над неутралните води на Балтийско море, допълват руските военни.

НАТО се тревожи от засилено руско присъствие в Балтийско, Черно море и Северна Африка

НАТО се тревожи от засилено руско присъствие в Балтийско, Черно море и Северна Африка

Столтенберг отчита реалността

"Полетът беше придружен от изтребители Су-35 от руските въздушно-космически сили и Су-27 от военноморската авиация на военноморските сили... На определени етапи от маршрута руските стратегически ракетоносци бяха придружени от изтребители Eurofighter Typhoon на германските военновъздушни сили, F-16 на датските ВВС, F-18 на финландските ВВС", се уточнява в изявлението.

Полетът е продължил около осем часа, добавиха от руското военно ведомство.

Русанците отбелязват, че авиационните екипажи на далекобойните самолети редовно летели над неутралните води на Арктика, Северния Атлантик, Черно и Балтийско море и Тихия океан. Всички полети на самолети на руските въздушно-космически сили се извършвали в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство.

Русия вдигна Су-27 срещу военни самолети на Германия и Швеция над Балтийско море

Русия вдигна Су-27 срещу военни самолети на Германия и Швеция над Балтийско море

Патрулен самолет R-3C Orion на германския флот и разузнавателен самолет на шведските ВВС