Руски изтребител е пресрещнал германски патрулен самолет и шведски разузнавателен самолет над Балтийско море. Това обявиха от Националния център за контрол на отбраната към руското военно министерство, цитирани от "Спутник".

"На 5 октомври руските устройства за контрол на въздушното пространство засякоха две въздушни цели, приближаващи се до руската държавна граница над неутралните води на Балтийско море. За идентифициране на въздушните цели и предотвратяване на нарушения на руската държавна граница, изтребител Су-27 от Балтийския флот беше вдигнат по спешност във въздуха", се казва в изявлението.

Екипажът на руския изтребител е идентифицирал целите като базовия патрулен самолет R-3C Orion на германския флот и разузнавателния самолет Gulfstream на шведските военновъздушни сили и ги е ескортирал над Балтийско море.

"След отдалечаването на чуждестранните военни самолети от руската държавна граница руският изтребител безопасно се върна в родната база. Целият полет на руския изтребител Су-27 беше извършен в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство", увериха руските военни.

Не е било допуснато нарушаване на руската държавна граница, допълниха от руското военно министерство.