Извънредното положение в Япония вече се отнася за цялата страна след решение на кабинета на премиера Шиндзо Абе. С мярката властите се опитват да предотвратят допълнително разпространение на коронавируса, съобщават японски медии.

Коронавирус: Япония може да отпусне по 930 долара на гражданин

Коронавирус: Япония може да отпусне по 930 долара на гражданин

По-рано бе обявена и помощ от $2750 за семейства с ниски доходи

Правителството иска да ограничи масовото движение по време на "Златната седмица", засичат се редица официални празници и почивни дни, която започва от края на този месец до 6 май, когато е последният ден на извънредното положение.

До този момент извънредното положение обхващаше седем префектури, включително Токио и Осака, от 7 април до 6 май. Сега извънредните мерки ще се прилагат във всички 47 префектури, в които живеят 126 милиона души.

Всички граждани ще получат помощ от 930 долара.

Над 5000 са вече случаите на коронавирус в Япония

Над 5000 са вече случаите на коронавирус в Япония

Не се отчита спад на новозаразените въпреки извънредното положение

В страната има повече от 9000 заразени с коронавирус и около 180 починали. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,95 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 126 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,6 млн. случая и над 137 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 517 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".

В Япония официално обявиха извънредно положение заради коронавируса

В Япония официално обявиха извънредно положение заради коронавируса

Ще е в сила за период от около един месец