Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан отхвърли слуховете, че има намерение да стане наследник на германския канцлер Ангела Меркел, предаде ТАСС.

Политикът заяви това в интервю за вестник Welt am Sonntag, откъси от което бяха публикувани в събота.

"Не, ще бъда заместник-председател на ХДС, каза той. Крайният избор е работа на ръководството на партията."

Шпан отбеляза, че подкрепя министър-председателя на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет като нов лидер на ХДС и е част от екипа му.

Олаф Шолц е кандидатът на социалдемократите за канцлер на Германия

Олаф Шолц е кандидатът на социалдемократите за канцлер на Германия

Финансовият министър е номиниран единодушно от ръководството на партията

Шпан, чиято популярност сред населението се е увеличила в контекста на пандемията от коронавируса, обмисля възможността да се състезава за поста канцлер на Германия през септември, съобщи по-рано "Билд", като се позовава на източници.

През септември 2021 г. в Германия ще се проведат парламентарни избори. Германският канцлер Ангела Меркел няма да се кандидатира за длъжността. По-късно този месец ще се проведе конгрес на германските консерватори - Християндемократическия съюз (ХДС), на който ще бъде избран нов ръководител на партията, той също така ще стане кандидат за канцлер на Германия.

Трима души официално кандидатстват за председател на ХДС: бизнес лобистът Фридрих Мерц, министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет и шефът на комисията по външните работи към Бундестага Норберт Рьотген.

В Германия посочиха възможен кандидат за наследник на Меркел

В Германия посочиха възможен кандидат за наследник на Меркел

През септември в Германия ще се проведат парламентарни избори

По-рано социологическо допитване на "Билд" и Kantar Center, публикувано в края на декември, показа, че над 52% от анкетираните са отговорили, че биха искали Шпан да има "възможно най-голямо влияние върху политиката" през 2021 г. В същото време министърът на здравеопазването изпревари по популярност Ангела Меркел, която е получила 51% одобрение в допитването, в което са участвали 505 души.