Кралят на Йордания Абдула II във вторник предупреди американските законодатели, че планът на Израел за анексиране на части от Западния бряг е неприемлив и ще подкопае регионалната стабилност, предаде АП.

Абдула разговаря с американски сенатори и подчерта ангажимента на кралството към създаването на независима палестинска държава.

Абдула, който по-рано предупреди, че Йордания може да развали мирното споразумение с Израел, ако плановете продължат, е отказал да приема телефонни обаждания от премиера Бенямин Нетаняху и израелския министър на отбраната Бени Ганц.

Йордания е една от двете арабски държави, която има официални дипломатически връзки с Израел, заедно с Египет.

US демократи притеснени от анексия на Западния бряг

US демократи притеснени от анексия на Западния бряг

Носи рискове за Израел, Палестина и Йордания

През април Нетаняху и Бени Ганц се договориха от юли да започнат анексията на Западния бряг. Инициативата дойде след думите на американския президент Доналд Тръмп за т.нар. "сделка на века", която предвижда части от Западния бряг да се присъединят към Израел. Идеята обаче породи недоволство сред по-голямата част от международната общност и доведе до прекратяването на мирните преговори с Израел от страна на Палестина.

Повечето от страните признават Палестина като независима държава, с изключение на САЩ, Канада, Мексико, Испания, Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия и други.