В сряда вечерта Доналд Тръмп се превърна в третия президент в историята на САЩ, срещу когото официално са повдигнати обвинения.

"Гардиън" представя следващите ходове след гласуването в Камарата на представителите:

Селекция на ръководители

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси трябва да сформира екип, известен като "импийчмънт мениджъри", които трябва да представят случая срещу Тръмп на процес в Сената, който ще започне през следващия месец. Основните кандидати са Адам Шиф, председател на Комисията по разузнаване към долната камара, и Джери Надлър, председател на Комисията по правни въпроси към Камарата на представителите. Споменава се и друго име: Джъстин Амаш, независим от Мичиган, който скъса с Републиканската партия заради Тръмп.

Внасянето на импийчмънта в Сената

Прехвърлянето на импийчмънта от Камарата на представителите към Сената се очаква да се случи бързо. Но някои критици на Тръмп призовават Пелоси да не бърза с прехвърлянето на случая в Сената, където лидерът на мнозинството Мич Макконъл обяви ясно, че мисли да приключи случая без призоваване на свидетели. Но докато демократите предимно твърдят, че импийчмънтът е неотложен с цел да се попречи на Тръмп отново да наруши закона, забавяне предаването на случая в Сената трудно може да се оправдае.

Процесът в Сената (и вероятното оправдаване на Тръмп)

Макконъл заяви, че Сенатът ще проведе процес през януари дали да бъде осъден и отстранен от поста Доналд Тръмп, както е описано в Конституцията на САЩ. Но Макконъл и лидерът на малцинството Чък Шумър са в сблъсък по отношение как да се проведе процесът, включително какви свидетели да бъдат призовани и какви доказателства да бъдат представени. Председателят на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс ще води процеса.

За да бъде свален от власт Тръмп, 2/3 от сенаторите ще трябва гласуват срещу него, което вероятно няма да се случи, тъй като републиканците държат 53 места в 100-местна горна камара и лидерите на Републиканската партия заявиха, че планират да оправдаят Тръмп.