Камарата на представителите на САЩ прокара мащабна реформа на избирателното право. Проектозаконът е прокаран по партийна линия с 220 срещу 210 конгресмени, информира The Hill.

Законопроектът For The People Act, известен като H.R. 1, е топ приоритет на демократите, които смятат, че възстановяването на вярата на избирателите в изборния процес е още по-важно, след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп безпочвено се оплака многократно, че победата му е била открадната на президентските избори. Администрацията на президента Джо Байдън силно агитира за прокарване на реформата.

Долната камара на САЩ прокара най-амбициозната полицейска реформа от десетилетия

Долната камара на САЩ прокара най-амбициозната полицейска реформа от десетилетия

Не е ясно дали Сенатът ще прокара реформата

Мярката ще изисква от щатите да осигуряват възможност за гласуване по пощата, минимум 15 дни ранно гласуване и апел за онлайн регистрация и на същия ден на изборите.

Законодателството предвижда създаване на независими комисии, които да очертаят конгресните избирателни райони за предотвратяване на изборни измами. Също ще осигури допълнителни ресурси за предотвратяване чужда намеса в изборния процес, ще осигури автоматична регистрация и ще направи деня на изборите почивен ден за федералните служители.

Републиканците смятат, че предложената реформа е опит за заграбване на властта от демократите и отваря вратата за изборни измами.

Вариант на законопроекта бе прокаран миналата година с 234 срещу 193 гласа, но без подкрепата на републиканците. Проектозаконът не стигна до Сената.

Сега новият законопроект вероятно няма да мине в горната камара, тъй като е малка вероятността 10 републикански сенатори да подкрепят предложенията.