Канада официално отказа да допусне на своя територия бившия лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, защото е издирван от Испания по обвинения в противодържавна дейност и злоупотреба с държавни средства. Това обяви адвокатът му в Монреал Стивън Хендфийлд, цитиран от CBC.

Стивън Хендфийлд заяви, че имиграционните власти на Канада са отказали да издадат на Пучдемон документ, който се изисква при посещение на европейци в северноамериканската страна. Адвокатът подчерта, че ще оспорва решението във федерален съд.

Белгия отложи екстрадицията на Пучдемон, Испания е възмутена

Белгия отложи екстрадицията на Пучдемон, Испания е възмутена

Съдът насрочи решението за 16 декември

Пучдемон се опитва да влезе в Канада от месеци по покана на националист от Квебек и сепаратистка група.

На 14 октомври Върховният съд на Испания издаде международна заповед за арест на Пучдемон, след като осъди 12 каталунски сепаратисти.

До момента Пучдемон избягва екстрадиране от Германия и Белгия. Той избяга в Белгия в края на 2017 г. след неуспешния опит за отделяне на Каталуния от Испания.

Пучдемон се предаде на властите в Белгия

Пучдемон се предаде на властите в Белгия

Те го освободиха, след като той отказа да бъде предаден на Испания

През последните седмици хиляди каталунци излязоха на масови протести, за да изразят гнева си от наложените присъди срещу каталунските сепаратисти.

Société Saint-Jean-Baptiste, групата, която кани Пучдемон в Канада, разкритикува решението на канадските власти да не го допуснат в страната.

Върховният съд на Испания даде между 9 и 13 г. затвор на девет лидери на Каталуния във връзка с неуспешния опит за обявяване на независимост на богатия испански регион през октомври 2017 г. Други трима обвиняеми са осъдени само по обвинения в неподчинение и няма да лежат в затвора. Това предизвика протести в Каталуния, а Пучдемон определи решението на съда като "варварство".

Пучдемон напусна Испания след неуспешния опит за отделяне на Каталуния от страната през 2017 г. Сега той живее в Белгия.

През юли 2018 г. испанският съд оттегли искането си Пучдемон да бъде екстрадиран, след като Германия отказа да го предаде.