Канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви в понеделник, че до края на тази година в страната му ще бъдат налични до 249 000 дози ваксина срещу COVID-19, предаде Анадолската агенция.

Ваксината на американската фармацевтична фирма Pfizer ще бъде използвана за стартиране на масова кампания в страната. Тя стартира в провинциите Албърта, Манитоба, Онтарио и Квебек, като всяка ще получи дози, пропорционални на тяхното население.

Коронавирус: В Канада очакват катастрофа в здравната система

Коронавирус: В Канада очакват катастрофа в здравната система

Лекар в Манитоба: След като преминете капацитета на интензивните отделения, смъртността се изстрелва като ракета

Трюдо каза, че ваксината ще бъде доставена директно до 14 дистрибуторски центъра в Канада, оборудвани с необходимата техника за съхранение за минус 80 градуса по Целзий.

Това прави логистиката на дистрибуцията на ваксини "невероятно сложна", призна Трюдо пред CBC News и съобщи, че кампанията може да отнеме месеци, докато завърши цялото разпределение.

"Това е най-голямата подобна кампания в историята на Канада, като стартираме с малък брой, докато потокът от дози ваксини започва да се увеличава доста бързо, което е нещо добро", каза той.

Националният консултативен комитет по имунизация в страната (NACI) заяви миналата седмица, че ограниченото количество първоначални дози трябва да бъде запазено за хора с висок риск, като лица в старчески домове и здравни работници.

Канада с над 400 000 заразени и 12 500 починали

Канада с над 400 000 заразени и 12 500 починали

Скок на заразени и приети в болница

Канада има повече от 421 000 случая и 12 721 смъртни случая от COVID-19, според данните от университета Джонс Хопкинс към понеделник.

Канада няма да премахне граничните ограничения, докато пандемията COVID-19 не бъде поставена под глобален контрол, заяви по-рано премиерът Джъстин Трюдо.

По отношение на продължаващите ограничения за несъществени пътувания между Канада и Съединените щати, Трюдо каза, че стокообменът между двете нации остава непокътнат, но че ограничението за пътниците е от решаващо значение в този момент.

Канадското правителство удължи ограниченията за несъществени посещения на чуждестранни пътници до 21 януари, позовавайки се на нарастващия брой случаи на коронавирус в страната. Ограниченията за пътуване между Канада и САЩ остават в сила до 21 декември.

Канада пред риск от 60 000 случая дневно

Канада пред риск от 60 000 случая дневно

Това са най-лошите сценарии

Всички несъществени пътувания между САЩ и Канада са спрени от 20 март.