Мъж, обвинен в убийството на четирима членове на канадско мюсюлманско семейство, след като ги прегази с пикапа си, е извършил нападение, мотивирано от омраза, съобщава полицията, цитирана от "Ройтерс".

Полицията в Лондон, Онтарио, позовавайки се на свидетели, заяви, че 20-годишният Натаниел Велтман е връхлетял с автомобила си на тротоар и е ударил петима членове на семейството на възраст от 9 до 74 години и след това е потеглил с висока скорост.

Велтман, жител на Лондон, който е арестуван след инцидента, е с четири обвинения за убийство от първа степен и един за опит за убийство. Семейството е имигрирало от Пакистан преди около 14 години, съобщават медиите.

"Има доказателства, че това е било планирано, преднамерено действие, мотивирано от омраза", каза пред репортери детектив Пол Уейт от полицейското управление в Лондон. "Вярваме, че жертвите са нападнати заради тяхната ислямска вяра".

Премиерът на Пакистан призова за колективни мюсюлмански действия срещу ислямофобията

Премиерът на Пакистан призова за колективни мюсюлмански действия срещу ислямофобията

Искането на Хан е на фона на бурното недоволство в мюсюлманския свят

Полицията в Лондон - на 200 км югозападно от Торонто - се консултира с Кралската канадска конна полиция и прокурори относно евентуално повдигане на обвинения в тероризъм, каза той.

Нападателят няма криминално досие и не е известно, да е член на група, съобщи полицията. Няма доказателства той да е имал съучастници.

Полицията не съобщава имената на жертвите, но Лондонската свободна преса съобщи, че сред загиналите са 46-годишният Сиед Афзаал, съпругата му Мадиха Салман на 44 години и 15-годишната им дъщеря Юмна Афзаал. 74-годишната майка на Сиед Афзаал, чието име не е потвърдено, също е загинала. Техният 9-годишен син Фаез Афзаал е в болницата със сериозни, но не животозастрашаващи наранявания.

Нападението е най-тежкото срещу канадските мюсюлмани, след като мъж застреля шест членове на джамия в Квебек през 2017 г.

В Пакистан премиерът Имран Хан осъди нападението, като заяви, че то показва "нарастваща ислямофобия" в западните страни. "Международната общност трябва да се противопостави цялостно на ислямофобията", каза Хан в Twitter.

Кметът на Лондон Ед Холдър заяви, че това е най-тежкото масово убийство, което градът му е виждал. "Ние скърбим за семейството, три поколения от които вече са починали", каза Холдър пред репортери. "Това е акт на масово убийство, извършено срещу мюсюлмани".

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви в Twitter, че е "ужасен" от новината, като добави, че "ислямофобията няма място в нито една от нашите общности. Тази омраза е коварна и презряна - и тя трябва да спре."

"Това е терористична атака на канадска земя и трябва да се третира като такава", коментира Мустафа Фарук, ръководител на Националния съвет на канадските мюсюлмани. Лондон, който има около 400 000 жители, има голяма мюсюлманска общност и Холдър обясни, че арабският е вторият най-говорим език след английския в града.

Канада почете жертвите на стрелба в джамия

Канада почете жертвите на стрелба в джамия

Джъстин Трюдо присъства на бдението