Католически кардинали от цял свят се събраха на извънредна среща във Ватикана, за да обсъдят религиозните свободи, сексуалните посегателства над деца и приемането на англикански духовници, предаде АП.

Дебатът за религиозните свободи дойде съвсем скоро след избухването на конфликт между Ватикана и комунистическото правителство в Китай, свързан с ръкополагането на епископ без папското позволение. От католическата църква предупредиха азиатската държава  да не принуждава лоялните й духовници да присъстват на ръкополагането на епископ, който е член на лоялната на властите „патриотична асоциация", която не признава Бенедикт XVI.

Духовници коментираха, че конфликтът с Пекин може да влоши иначе добрите отношения между двете страни.

Сред останалите причини за дебата са опитите на Ватикана да се бори за правата на християните в мюсюлманските държави и особено в Саудитска Арабия.

Настоящите и бъдещите кардинали ще изслушат и доклад за сексуалните посегателства срещу деца, извършвани от католически духовници. Ужасяващите разкрития разтърсиха множество от държави, като стана ясно, че става въпрос за хиляди жертви на педофилията в расо.

Жертви на сексуалното насилие протестираха в Рим. Според тях църквата не прави достатъчно, за да предпази децата от подобни посегателства в бъдеще. Според неправителствени организации, епископите трябва да съобщят в полицията за всички известни им случаи на духовници-педофили и като цяло католическата църква трябва да спре да се съпротивлява.

Английският кардинал Кормък Мърфи О'Конър защити Ватикана, заявявайки, че църквата е направила всичко по силите си, за да е сигурно, че децата са в безопасност.

По време на срещата бяха обсъдени и сложните взаимоотношения с англиканската църква. Английската католическа църква обяви в петък, че петима англикански епископи, които са против ръкополагането на жени на този пост, са приели предложението на папата да минат под негова власт, запазвайки част от ритуалите си.

Срещата беше затворена за журналисти и предшестваше ръкополагането на 24 нови кардинали, 20 от които са на под 80 години, тоест могат да участват в тайния кардиналски съвет, който ще избере наследника на сегашния папа Бенедикт XVI.