Пакистан поиска ООН да свика спешно заседание на Съвета за сигурност предвид ескалиращото напрежение между Исламабад и Делхи след решението на Индия да отмени специалния статут на спорния щат Джаму и Кашмир, предадоха ДПА и Ройтерс.

"Ситуацията поражда непосредствена заплаха за международния мир и сигурност", заяви пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши в писмо до Съвета за сигурност.

Пакистанската армия предупреди Индия срещу военни провокации

Пакистанската армия предупреди Индия срещу военни провокации

Напрежението около Кашмир отново се засили

Правителството на Индия обяви в понеделник решение за отмяна на член 370 от конституцията, който дава на Джаму и Кашмир специален статут. Джаму и Кашмир губят се превръщат в съюзна територия (която има по-малко права от автономен щат), отделя се историческата област Ладак, която също става съюзна територия. Очакват се и други промени в статута и управлението на Кашмир. Джаму и Кашмир ще запазят законодателната си власт.

Съгласно конституцията на Индия, Джаму и Кашмир имат специална автономия, всички закони, приети от централното правителство (с изключение на отбраната, външните отношения и някои други), трябва да са одобрени от местното събрание. Жителите на други региони на Индия нямат право да купуват земя в Кашмир. Щатът има свой флаг и редица други предимства.

Министерството на външните работи на Пакистан осъди решението на правителството на Индия да отмени специалния статут на Кашмир.

Пакистан прекъсва и последната жп връзка с Индия заради Кашмир

Пакистан прекъсва и последната жп връзка с Индия заради Кашмир

Нито един влак няма да се движи между двете страни

Министърът на външните работи Шах Мехмуд Куреши заяви, че Пакистан не гледа на военна опция над Кашмир. Пакистан обаче си запазва правото да реагира на всяка индийска агресия, коментира Куреши на пресконференция в пакистанската столица Исламабад, съобщава "Ройтерс".

Исламабад прекрати железопътните връзки с Индия на фона на влошаващите се отношения между двете държави.