Фидел Кастро обвини мексиканските власти, че са укрили информация за свинския грип и не са съобщили по-рано за него заради очакваната по онова време визита на Барак Обама, предаде ДПА.

Като реакция на спрените полети от Мексико към Куба за ограничаване разпространението на болестта, мексиканският президент Калдерон пък е отменил посещението си в Хавана, а Куба е била обвинена, че причинява загуби на страната.

Обвиненията кубинският лидер, който предаде властта на брат си Раул заради влошеното си здравословно състояние, отправя в една от традиционните си статии, които публикува в местните медии.

Междувременно, новият вирус H1N1, известен като свински грип, продължава да мутира и все още има опасност от пандемия, съобщи Световната здравна организация.

Броят на потвърдените случаи на заболели от вируса А(H1N1) достигна 5300 в целия свят, предаде ДПА, позовавайки се на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Повечето от случаите са в Съединените щати, Мексико и Канада: 2618 потвърдени случаи в САЩ, 2059 в Мексико и 330 в Канада.