Властите в Казахстан отрекоха доклад, публикуван от китайско посолство, че в страната има огнище на "неизвестна пневмония", потенциално по-смъртоносна от новия коронавирус, съобщава СиЕнЕн.

По-рано, китайското посолство в Казахстан отправи предупреждение към гражданите, които живеят в централноазиатската страна, че от пневмонията са загинали над 1700 души.

В изявление, здравното министерство на Казахстан призна наличието на "вирусни пневмонии с неуточнена етиология", но отрече, огнището да е ново или неизвестно.

"В отговор на тези доклади Министерството на здравеопазването на Република Казахстан официално декларира, че тази информация не съответства на реалността", се казва в съобщението.

Те допълват, че "неуточнената" класификация на пневмонията, е следвайки указанията на СЗО "за регистрация на пневмония, когато коронавирусната инфекция е диагностицирана клинично или епидемиологично, но не е потвърдена чрез лабораторни изследвания."

СиЕнЕн не успя да провери независимо доклада на китайското посолство и се обърна към Министерството на здравеопазването на Казахстан за допълнителни подробности.

На въпроса за епидемията, говорител на китайското Министерство на външните работи каза: "Ние също бихме искали да получим повече информация. Китай се надява да работи заедно с Казахстан за борба с епидемията и за защита на обществената здравна сигурност на двете страни". 

В изявление, публикувано в социалните медии, Министерството на здравеопазването на Казахстан заяви, че министър Алексей Цой е говорил за редица случаи на пневмония в цялата страна на брифинг в четвъртък. Тези случаи включват различни видове бактериална, гъбична и вирусна пневмония - включително някои от "неуточнената етиология".

Цой коментира на брифинга, че всички регистрирани случаи на пневмония в страната са нараснали с над 300% през юни в сравнение със същия месец през 2019 г., от 7 964 през миналата година до 32 724 през 2020 г. Смъртните случаи са нараснали с 129%, от 274 през юни 2019 г. до 628 през същия месец тази година.

Предупреждението на китайското посолството е в момент, когато Казахстан продължава да се бори с повишаване на случаите с Covid-19, с общо 53 021 заразени и 264 загинали в страната, сочат данни на университета Джонс Хопкинс.

Нурсултан Назарбаев, първият президент на Казахстан и настоящ председател на Съвета за сигурност на страната, бе тестван положително за Covid-19 миналия месец.

Властите наложиха втори кръг ограничения на национално ниво на 5 юли в отговор на драматичен скок в случаите. При тези ограничения международните полети са преустановени, а междудържавните автомобилни превози са спрени, съобщава китайската държавна медия "Синхуа". Културните пространства, спортните съоръжения, кината и салоните са затворени, като по-голямата част от държавните служители работят от домовете си.

Нараства търсенето на медицински персонал, болнични легла и спешни доставки, според "Синхуа", позовавайки се на здравния министър на страната. Ако ситуацията се влоши, служителите предупреждават, че могат да затегнат допълнително ограниченията.

Китай предупреди гражданите си в Казахстан за смъртоносна "неизвестна пневмония"

Китай предупреди гражданите си в Казахстан за смъртоносна "неизвестна пневмония"

Смъртността е много по-висока от новия коронавирус, пише посолството