Китайското посолство в Казахстан предупреди за смъртоносна "неизвестна пневмония", след като от юни бившата съветска република съобщи за скок в случаите на пневмония, съобщават South China Morning Post  и The New Zealand Herald.

"Смъртността от това заболяване е много по-висока от новия коронавирус. Здравните ведомства на страната провеждат сравнителни изследвания на вируса на пневмония, но тепърва трябва да идентифицират вируса", посочва посолството в предупреждение към китайските граждани в страната.

Докато китайското посолство определи заболяването като "неизвестна пневмония", казахстански служители и медии само заявиха, че става въпрос за пневмония.

Не е ясно защо китайското посолство е описало заболяването като "неизвестно" или каква информация има за пневмонията.

Уебсайтът на посолството, позовавайки се на съобщения на местните медии, заяви, че провинциите Атирау и Актобе и град Шимкент отчитат значителни скокове при случаи на пневмония от средата на юни.

Шимкент и Атирау са на разстояние 1500 км, докато разстоянието между Атирау и Актобе е 330 км.

Китайското посолство заяви, че досега има регистрирани близо 500 случая на пневмония на трите места, като повече от 30 души са в критично състояние.

В цялата страна през първата част на годината има 1772 смъртни случая от пневмония, 628 от които са през юни, включително китайски граждани, допълва посолството.

"Китайското посолство в Казахстан напомня на китайските граждани да са наясно със ситуацията и да засилят превенцията, за да намалят рисковете от инфекция", се казва в съобщението на посолството.

Саул Кисикова, началник на здравното ведомство в столицата Нур-Султан, заяви пред информационната агенция "Казинформ": "Около 300 души с диагноза пневмония се хоспитализират всеки ден."

Агенцията също така заяви, че е имало 1700 случаи на пневмония в цялата страна през юни - повече от два пъти повече от същия месец миналата година.

Казахстан обяви извънредно положение на 16 март, за да се справи с разпространението на Covid-19. Блокадата бе премахната на 11 май, но ограниченията и карантинните мерки бяха възстановени в някои райони след скока в случаи на пневмония.

Президентът на Казахстан Касим-Джомарт Токаев заяви в телевизионно обръщение в сряда, че ситуацията все още е сериозна и е твърде рано да се облекчат ограниченията.

Той добави, че страната "всъщност е изправена пред втората коронавирусна вълна, съчетана с огромен проблем при случаи на пневмония", според руската информационна агенция ТАСС.

Китайското посолство заяви във вторник, че броят на случаите на Covid-19 в Казахстан е достигнал 49 683, включително 264 смъртни случая.

В края на миналия месец служители предупредиха за нарастване на случаите на пневмония.

Кисикова заяви, че лекарите откриват 600 души на ден със симптоми на пневмония, в сравнение с 80 на ден преди началото на огнището на Covid-19, съобщава базираният в Сингапур уебсайт CNA.

"Всеки ден в града се хоспитализират от 350 до 400 пациенти с Covid-19 или с пневмония",коментира тя.

Казахстан отрича, че в страната има "неизвестна пневмония" по-смъртоносна от Covid-19

Казахстан отрича, че в страната има "неизвестна пневмония" по-смъртоносна от Covid-19

Китай: Ние също бихме искали да получим повече информация