Кент може да се превърне в "тоалетната на Англия" след по-малко от осем седмици, ако не бъдат осигурени тоалетни за хиляди шофьори на камиони, които могат да останат блокирани в страната с часове заради гранични проверки след Брекзит, предупреждават браншови организации, цитирани от "Гардиън".

Те се оплакват, че основните пътища и отбивки в Кент вече са пълни с бутилки с урина и пликове с изпражнения. Според тях проблемът може да се задълбочи след 31 декември 2020 г.

"Има вероятност да стане отвратително", предупреди Фил Силкстоун, регионален представител на организацията Unite, която представлява много шофьори на камиони.

Майк Соул, съветник от либерал демократите в Кентърбъри, който води кампания за разрешаване на проблема с изхвърляните човешки отпадъци на отбивките до магистрала A2, коментира: "Притеснявам се, че Кент ще се превърне в тоалетната на Англия, а не в градината на Англия". Той предупреди, че ситуацията ще стане още по-лоша.

Правителството обеща на шофьорите да им осигури мобилни тоалетни, ако предвижданите 7000 камиона бъдат задържани заради нови проверки и контрол на пристанищата в Кент в случай, че няма сделка за Брекзит.

Но от Unite предупреждават, че това няма да е достатъчно за предотвратяване на мръсотията, която ще възникне, което ужасява местните жители.