Лидерите на Кипър, Израел и Гърция обявиха, че искат да се продължи с предвидения план за изграждане на газопровод в източната част на Средиземно море до Европа, докато континентът търси диверсифициране на енергийните доставки, информира АП.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече проекта "много сериозно начинание", което е важно за Европа, тъй като търси нови източници на енергия.

Израел, Кипър и Гърция обмислят газопровод до Европа

Израел, Кипър и Гърция обмислят газопровод до Европа

За май е запланувана тристранна среща

Кипърският президент Никос Анастасиадис заяви от своя страна, че трите държави възнамеряват да подпишат споразумение за газопровода в рамките на тази година.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас нарече проекта "емблематичен" за сътрудничеството между трите държави. Той също смята, че газопроводът отразява геостратегическото сътрудничество между Гърция, Израел и Кипър, пише "Катимерини".

"Този проект не е само за енергия...това е проект най-вече за геостратегическо сътрудничество" между трите държави, подчерта Ципрас на пресконференция в Никозия.

Това е четвъртата тристранна среща и според Ципрас се е превърнала в "институция".

Тримата също потвърдиха подкрепата си за изграждането на подводни електрически и оптични кабели, които ще свързват трите страни.

Предложеният газопровод тръгва на около 170 километра от южното крайбрежие на Кипър и ще бъде с дължина 2 200 километра до Отранто, Италия, като ще преминава през Крит и континенталната гръцка територия. Капацитетът на тръбата ще бъде до 20 милиарда кубични метра газ на година. Газовите нужди на Европа се очаква да се увеличат до 100 милиарда кубични метра годишно до 2030-та.

Според АП тръбата ще струва около 6 милиарда евро и строителството й ще продължи 6-7 г.