Започна евакуация на цивилни граждани от пограничните райони с Таджикистан, където се водят стрелби между военните от двете страни - Таджикистан и Киргизстан, съобщиха от администрацията на Баткенската област в Киргизия, цитирани от руските медии Интерфакс и РИА Новости.

"Започна евакуация на мирните жители от опасните райони", съобщи представител на администрацията. 

Убити и ранени на границата с Киргизстан

Убити и ранени на границата с Киргизстан

Граничните общности редовно влизат в сблъсъци заради земя и вода

Припомняме, почти половината от 970-километровата граница между държавите е оспорвана. При сблъсъци на границата между централноазиатските държави Таджикистан и Киргизстан вчера бяха ранени най-малко двама киргизстански граничари.

От Reuters цитират Службата за гранична охрана на Киргизстан, че таджикските сили отново са открили огън по няколко от нейните постове. Това е ескалация на напрежението между руските съюзници след кратка конфронтация там по-рано тази седмица.

Опит за държавен преврат в Киргизстан

Опит за държавен преврат в Киргизстан

Трима са арестувани

Киргизките граничари отвърнаха на огъня, докато се водеха сблъсъци по цялата дължина на границата, информираха от киргизската служба. По тяхна информация таджикските сили са използвали танкове, бронетранспортьори и минохвъргачки.

Над 33 000 граждани на Киргизстан са евакуирани от зоната на конфликт с Таджикистан

Над 33 000 граждани на Киргизстан са евакуирани от зоната на конфликт с Таджикистан

Нуждаят се от хуманитарна помощ

Междувременно вчера руският президент Владимир Путин се срещна с киргизския си колега в кулоарите на 22-то заседание на Съвета на държавните ръководители на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), в Самарканд, Узбекистан.

ШОС е международен съюз, основан през 2001 г. в Шанхай и се състои от Китай, Индия, Казахстан, Киргизстан, Русия, Пакистан, Таджикистан, Узбекистан и четири държави наблюдатели, заинтересовани от присъединяване към пълноправно членство - Афганистан, Беларус, Иран и Монголия.