Китай може да обяви 10 нови облекчения на мерките срещу COVID-19 още в сряда. Това разкриха пред "Ройтерс" двама източници, запознати с въпроса.

Новите 10 стъпки ще допълнят 20-те облекчения, представени през ноември, които поставиха началото на поредица от мерки за смекчаване на COVID рестрикциите в цялата страна.

Продължаващите от три години мерки за нулева COVID толерантност - от затворени граници до често въвеждане на пълен локдаун, удариха икономиката на Китай и предизвикаха през ноември най-голямата демонстрация на обществено недоволство в континенталната част на страната, откакто президентът Си Дзинпин пое властта през 2012 г.

Управлението на мерките, свързани с болестта, може да бъде понижено още през януари до по-малко строгата категория B от настоящата най-висока категория A на инфекциозни заболявания, обясниха източниците, пожелали анонимност.

Китай с COVID рекорд от 6 месеца

Китай с COVID рекорд от 6 месеца

Регистрира 4610 новозаразени с COVID-19 в събота, от които 588 са били симптоматични

Миналата седмица вицепремиерът Сун Чунлан заяви, че Китай е изправен пред "нова ситуация", тъй като патогенността на вируса Омикрон отслабва. По този начин тя стана първият високопоставен служител, който публично призна, че способността на новия вариант да причинява болести е намаляла.

Оттогава насам редица големи градове започнаха да отменят пълните локдауни, намалиха редовното PCR тестване и прекратиха проверките за отрицателен тест на обществени места, като метростанции и паркове.

На 11 ноември националният здравен орган обяви набор от нови мерки в опит да подобри управлението на COVID и да постигне по-добър баланс между контрола на епидемията и укрепването на икономиката.

Сред допълнителните мерки, които предстои да бъдат обявени, ще бъде разрешението за спазване на карантина в домашни условия за част от заразените.

Китай обмисля да съкрати COVID карантината за пристигащи пътници

Китай обмисля да съкрати COVID карантината за пристигащи пътници

Продължителността ѝ да е 7 или 8 дни вместо сегашните 10

Това би било ключова промяна в стратегията от по-рано тази година, когато цели населени места биваха поставяни под локдаун - понякога за седмици, само заради един положителен случай.

Съгласно новите, по-облекчени правила за карантина, въведени миналия месец, се изисква блокиране само на засегнатите сгради.

От януари 2020 г. Китай класифицира COVID-19 като инфекциозна болест от категория B, но я управлява съгласно протоколи от категория A, давайки на местните власти правомощието да поставят под карантина пациенти и техните близки контакти и да блокират регионите.

Категория A обхваща болести като бубонна чума и холера, категория B обхваща SARS, СПИН и антракс, а болести като грип, проказа и заушка са поставени в категория C.

Повече от 95% от COVID случаите в Китай обаче са асимптоматични и леки, с малко смъртни случаи. При такива обстоятелства придържането към стратегията от категория А не е в съответствие с науката, посочва анонимен експерт, цитиран от държавната медия Yicai. Според него COVID-19 може да бъде понижен до управление от категория B или дори от категория C.

COVID-19: десетки милиони хора остават затворени в Китай

COVID-19: десетки милиони хора остават затворени в Китай

Страната се заключва в своята нулева COVID политика