Китай обвини Съединените щати в "гангстерска логика", след като президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди прекратяване на специалния статут на Хонконг съгласно американския закон в отговор на налагането на Пекин на ново законодателство в областта на сигурността на бившата британска колония, предаде "Ройтерс".

Според Пекин този ход ще навреди само на американските интереси, като същевременно ще има слабо въздействие върху Хонконг.

"Неразумната намеса и безсрамните заплахи от страна на Съединените щати са типична гангстерска логика и тормоз", се казва в съобщението на службата.

Китай обеща отмъщение, след като Тръмп прекрати специалния статут на Хонконг

Китай обеща отмъщение, след като Тръмп прекрати специалния статут на Хонконг

Пекин ще наложи ответни санкции срещу американски физически лица

Подготвеният от Пекин закон наказва това, което Китай определя като подкопаване, тероризъм и сговор с чужди сили с доживотен затвор.

Критиците на закона се опасяват, че той ще смаже широкообхватните свободи, обещани на територията, когато се върне към китайското управление през 1997 г., докато привържениците твърдят, че ще донесе стабилност след година на понякога насилствени антиправителствени и антикитайски вълнения.

Тръмп издаде заповед за Хонконг

Тръмп издаде заповед за Хонконг

Мерки срещу Китай