Първият дипломат на китайското правителство, държавен съветник Ван И, призова във вторник азиатските страни да останат "бдителни" по отношение на риска, американската стратегия да засили геополитическата конкуренция в Южнокитайско море и други части на региона, съобщава "Ройтерс".

Пекин и членовете на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) трябва да работят заедно за премахване на "външните смущения" в Южнокитайско море, заяви той по време на съвместна пресконференция с външния министър на Малайзия.

Помпео: Твърде дълго Китай застрашава света, време е да се справим с него
Обновена

Помпео: Твърде дълго Китай застрашава света, време е да се справим с него

Всички страни в региона трябва да "разберат предизвикателствата"

"И Китай, и Малайзия сме на мнение, че Южнокитайско море не трябва да бъде място за големи борби, препълнени с военни кораби", коментира Ван И, който е на кратко турне в Югоизточна Азия.

"Китай и АСЕАН имат пълния капацитет и мъдрост, както и отговорността да поддържат мира и спокойствието в Южнокитайско море."

Външният министър на Малайзия Хишамудин Хюсеин заяви, че споровете за Южнокитайско море трябва да се разрешават по мирен път чрез регионален диалог.

Китай, който от години е в морски спорове с други крайбрежни държави в Южнокитайско море, през последните месеци проведе военни учения в оспорвани части на стратегическия воден път, докато Вашингтон обвини Китай в опит да изгради "морска империя" в зоната.

Китай призова САЩ да спрат с доставките на оръжия за Тайван

Китай призова САЩ да спрат с доставките на оръжия за Тайван

Напрежение между Пекин и Вашингтон

Ван И определи стратегията на Вашингтон за "Индо-Тихия океан", чиято цел е да постави САЩ като надежден партньор в региона, като "риск за сигурността" на Източна Азия.

"Това, което искат, е да надуят тромпета на старомодния манталитет на Студената война и да започне конфронтация между различни групи и блокове и да разпалят геополитическата конкуренция", каза той.

"Вярвам, че всички страни виждат това ясно и ще останат бдителни срещу това."

По-рано американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че Вашингтон иска "свободна и отворена" Азия, която да не бъде доминирана от нито една държава.

По време на съвместния брифинг във вторник, Хишамудин заяви, че Китай се е ангажирал да купи 1,7 милиона тона палмово масло до 2023 г. и се ангажира да насърчи увеличените доставки на устойчиво произведено малайзийско палмово масло.

САЩ предупреди Китай да не опитва десант в Тайван, пословично трудно е

САЩ предупреди Китай да не опитва десант в Тайван, пословично трудно е

А Тайван да харчи повече за отбрана, Пекин трупа сили като Германия преди световна война