Китай отхвърли критиката на разузнавателния съюз "Пет очи" за китайската политика за Хонконг. Пекин призова съюза да приеме реалността, че бившата британска колония вече е върната на Китай, информира АП.

Говорител отговори на съобщение за Хонконг на САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия, които са част от съюза "Пет очи".

ЕС изисква Китай да промени правилата за депутатите в Хонконг

ЕС изисква Китай да промени правилата за депутатите в Хонконг

Това още повече подкопавало автономията на Хонконг

"Няма значение дали те имат пет очи или десет очи, ако посмеят да навредят на суверенитета, сигурността и интересите на Китай, те трябва да са наясно, че очите им ще бъдат избодени и ослепени", предупреди говорителят на редовния брифинг.

Външните министри на петте страни обявиха, че новото решение на китайското правителство, което дисквалифицира четирима продемократични депутати в Хонконг, изглежда, че е част от организирана кампания за затваряне устата на всички критични гласове.

Всички продемократични депутати в Хонконг подадоха оставка

Всички продемократични депутати в Хонконг подадоха оставка

Масовите оставки означават, че в парламента ще има прокитайци

В съвместната декларация се подчертава, че решението е нарушение на международните задължения и ангажименти на Китай към осигуряване на висока степен на автономия и свобода на словото в Хонконг.

Хонконг, където живеят 7,5 милиона души, получи обещание от Китай след връщането на територията през 1997 г., че ще има автономия върху местните дела за период от 50 г.

Китайският говорител подчерта, че Хонконг е неотменна част от Китай и че държавните служители трябва да бъдат "лоялни към родината. Това е основна политическа етика във всяка страна по света".

Хонконг отстранява "непатриотични" законодатели по бързата процедура

Хонконг отстранява "непатриотични" законодатели по бързата процедура

Това предвижда резолюция, приета от Китай