Министърът на външните работи на Китай Уан И заяви, че Вашингтон и Пекин могат да работят съвместно по теми като климатичните промени и пандемията от коронавирус, ако поправят увредените двустранни отношения, информира "Ройтерс".

Уан И, който също е член на Държавния съвет отбеляза, че Пекин е готов да започне конструктивен диалог с Вашингтон, след като отношенията между двете суперсили стигнах до най-ниската си точка от десетилетия по време на мандата на американския президент Доналд Тръмп.

САЩ, Китай и Русия - дестабилизиращите света суперсили

САЩ, Китай и Русия - дестабилизиращите света суперсили

Само ЕС се възприема като стабилизиращ фактор на световната сцена

Топ дипломатът на Китай призова Вашингтон да премахне митата върху китайски стоки и да изостави нареченото от него нерационално потискане на китайския технологичен сектор. Според Уан И това ще доведе до "необходимите условия" за сътрудничество.

Преди Уан да говори на форум, организиран от Министерството на външните работи, бяха пуснати кадри от пинг понг дипломацията от 1972 г., когато размяна на удари между играчи от двете държави откри пътя на тогавашния президент на САЩ Ричард Никсън да посети Китай.

Китайският министър призова Вашингтон да зачита основните интереси на Китай, да прекрати "опетняването" на управляващата Комунистическа партия, да прекрати намесата във вътрешните работи на държавата и да прекрати "мълчаливото си одобрение" за сепаратистките сили в Тайван.

Китай - какво не му достига, за да е новата суперсила

Китай - какво не му достига, за да е новата суперсила

В надпреварата за глобално влияние присъствието на Китай се усеща на всички континенти, както и в рамките на международните организации. Той продължава да отхапва територия търпеливо и упорито

"През последните няколко години САЩ като цяло прекратиха двустранния диалог на всички нива. Готови сме за открита комуникация с американската страна и провеждане на диалог за разрешаване на проблемите", обяви Уан И.

Министърът подчерта, че телефонният разговор между китайския лидер Си Дзинпин и американския му колега Джо Байдън е положителна стъпка.

Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин коментира, че Китай, САЩ и Европа трябва да работят заедно за поддържане на мултилатерализма.

Джо Байдън обсъжда с Г-7 Китай

Джо Байдън обсъжда с Г-7 Китай

Белият дом готви нова политика спрямо Пекин