Китай призова САЩ да се върнат към изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват, тъй като решението им представлява заплаха за световната сигурност, информират местни медии.

Пекин също призова Русия да изпълни задълженията си по договора.

И Русия излиза от Договора за ракетите

И Русия излиза от Договора за ракетите

Путин замразява разговорите, "огледална реакция" на действията на САЩ

"Китай категорично се обявява против решението на САЩ да напуснат договора. Ние вярваме, че Русия и САЩ трябва да разрешат разногласията възможно най-скоро и да се върнат към изпълнение на споразумението", призова говорителят на Министерството на външните работи на Китай.

След като Вашингтон обяви по-рано тази година, че започва оттеглянето си от договора, Русия заяви в понеделник, че президентът  Владимир Путин се е подписал под указ за прекратяване изпълнението на споразумението.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).

ООН: Световната архитектура за контрол над оръжията се разпада

ООН: Световната архитектура за контрол над оръжията се разпада

Не можем да си позволим неограничена ядрена надпревара и мрака на Студената война