Китай тества повече от четвърт милион души за коронавирус след откриването на няколко нови случая в южния град Ченгду, съобщава АФП.

Възрастна двойка е диагностицирана като потвърдени случаи в понеделник, а властите проследяват близките контакти и тестват проби от храни.

Местните здравни служители заявиха, че вирусът е открит в храни, съхранявани в хладилника им, и върху дъска за рязане в апартамента им.

255 200 жители в града са изследвани на COVID-19, съобщиха от общинската здравна комисия с шест потвърдени случая и един асимптоматичен пациент.

Според местните власти училища и детски градини в област Пиду, където са възникнали случаите са затворили, ученици и учители са поставени под карантина и ще бъдат тествани за вирус.

Кадри по държавната телевизия показват, че хора в парк се редят на опашка, за да бъдат тествани от здравните служители.

Китай - където вирусът се появи за първи път в края на миналата година - до голяма степен постави под контрол вътрешните предавания на зараза, като държавните медии обвиниха последните клъстери за вноса на замразени храни и други пратки.

Според СЗО понастоящем няма доказателства, че хората могат да хванат COVID-19 от храна или хранителни опаковки.

Почти година след появата на вируса за първи път в централния град Ухан, Китай засилва кампанията си, за да разкрие произхода му.

През ноември здравен служител в Тиендзин заяви, че инфекциите в града са проследени от внесени продукти, като например свински глави от Северна Америка, заявявайки, че откритите вирусни щамове са подобни на тези в Европа и САЩ.

Китай със 17 нови случая на Covid, повечето внесени

Китай със 17 нови случая на Covid, повечето внесени

Страната напоследък отново регистрира заразени