Китай планира да увеличи сътрудничеството си с Русия по съвместни проекти в областта на астронавтиката, заяви заместник-директорът на информационното управление на китайското министерство на външните работи Жао Лицян във вторник, цитиран от "Спутник" и китайски медии. 

Пекин ще продължи да насърчава партньорството си с Москва в широк спектър от области, свързани с изследването на космоса. Той добави, че двете страни ще се стремят да "поддържат мира и сигурността в космическото пространство".

В момента в руската космическа индустрия работят над 50 000 души на възраст под 35 години, се казва в изявление на Владимир Путин в понеделник. Той подчерта значението на статута на Русия като ядрена и космическа сила и двата сектора са пряко свързани.

Стратегически документ: САЩ пречат на Китай и Русия да поемат контрол в космоса

Стратегически документ: САЩ пречат на Китай и Русия да поемат контрол в космоса

Стратегическият документ е първият, откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп

Китай призовава световната общност спешно да започне преговорите за контрол на космическите оръжия, които трябва да се основават на документ, предложен от Пекин и Москва.

В понеделник руският външен министър Сергей Лавров призова за започване на преговори, целящи създаването на международен инструмент, който да забрани разполагането на всякакви видове оръжия в космоса. Лавров предложи да вземе за основа руско-китайския проектодокумент, представен на конференцията за разоръжаване през 2014 г. в Женева.

"Призоваваме международната общност да започне преговори и да постигне споразумение за контрол на оръжията, за да се осигури възможно най-скоро космическа безопасност", заяви Жао, отбелязвайки, че преговорите трябва да се основават на проекта на споразумение, предложен от двете държави.

"Китай винаги е бил за предотвратяването на надпревара във въоръжаването в космоса, активно насърчава преговорите по правно обвързващо споразумение за контрол на космическите оръжия съвместно с Русия", добави дипломатът.

Джонсън обеща Британия отново да научи изкуството да се конкурира с държави с противоположни ценности

Джонсън обеща Британия отново да научи изкуството да се конкурира с държави с противоположни ценности

Ядрена сила с глобален обхват и военни способности в кибер, космос, морска, сухопътна и въздушна среда