Нетната имиграция в Нова Зеландия на годишна база достигна още един рекорд през май, предизвикана от чуждестранни имигранти предимно от Китай, Великобритания и Австралия, съобщава АП.

Годишната нетна миграция достигна 72 000 до 31 май в сравнение с 68 400 за същия период година по-рано, показва статистиката на Нова Зеландия.

¾ от 130 400 от пристигналите имигранти не са граждани на Нова Зеландия, докато е регистриран баланс на тези граждани на държавата, които са напуснали и са се върнали в страната през последната година.

Страната регистрира рекордни нива на нетна имиграция през последните години, тъй като икономическият растеж е по-висок от този на Австралия.

Китайските граждани представляват 12% от новопристигналите имигранти за последната година, а по 10% са от Великобритания и Австралия.

С 31% е спаднал броят на имигрантите от Индия до 9 200, а също така с 40% са намалели студентските визи за индийски граждани.

През април правителството на Нова Зеландия обяви планове за ограничаване на достъпа на квалифицирани работници до пазара на труда.