Китай трябва да подготви план за превземане на Тайван със сила и да направи бързи приготовления за военно нахлуване. Това призовава контролиран от Комунистическата партия на Китай вестник, съобщават Ройтерс и "Гардиън".

Призивът е във връзка с нарушената от Доналд Тръмп дългогодишна политика на САЩ към Китай.

Тайванският казус задълбочава дипломатическата криза между Пекин и Вашингтон

Тайванският казус задълбочава дипломатическата криза между Пекин и Вашингтон

Има спекулации, отхвърлени от редица съветници на Тръмп

Припомняме, Пекин внесе оплакване срещу САЩ заради телефонен разговор между новоизбрания президент Доналд Тръмп и лидера на Тайван Цай Ингвен. Разговорът доведе до скандал между Вашингтон и Пекин, тъй като Тръмп на практика е нарушил политиката на САЩ в региона на Азия. През 1979 г. тогавашният държавен секретар възприема политиката на "Един Китай" и прекратява отношенията на високо ниво с Тайван. Тръмп намекна, че Вашингтон може да се откаже от дългогодишната си политика по отношение на Тайван.

В отговор на действията на новоизбрания държавен глава на САЩ вестник "Глобал таймс", който често отразява възгледите на управляващата партия в азиатската страна, пише, че Китай трябва да балансира позицията си по отношение на Тайван като "използва сила като основен вариант и внимателно да се подготви".

Подходът на Тръмп към Китай не е умен, убедена Франция

Подходът на Тръмп към Китай не е умен, убедена Франция

Тръмп не трябвало да заплашва и да мъмри Пекин

Китай трябва да покаже решимост и да си върне Тайван със сила, пише изданието в коментарен материал на редакторската колегия.

Според вестника, ако Тайван официално обяви независимост, Китай няма да има време да ги накаже военно.

Китай разтревожен от анонсите на Тръмп да промени политиката на "Единен Китай"

Китай разтревожен от анонсите на Тръмп да промени политиката на "Единен Китай"

Китай призова Тръмп да разбере чувствителността на проблема с Тайван

Пекин през последните години задълбочава търговските връзки с демократичното правителство на острова, което е част от опитите за евентуално съединение. Но Комунистическата партия зае по-твърда позиция след изборите по-рано тази година, спечелени от настоящия президент Цай Ингевен, чиято партия води по-независима политика по отношение на Китай.

"Военното статукво в Тайванския пролив трябва да бъде преформулирано като отговор и наказание на сегашната администрация на Цай", призовава вестникът, който също поиска повече ракети да бъдат насочени към Тайван като лост за натиск при преговори с острова.

"Мирът не принадлежи на страхливците", смята изданието.

Китайски официални представители вече наложиха "наказание", след като ограничиха броя на китайските туристи в Тайван и намалиха инвестициите.