Китай обяви, че е "сериозно разтревожен", след като новоизбрания американски президент Доналд Тръмп изрази съмнения относно продължаването на придържането към политиката на "Единен Китай".

Съгласно тази политика, САЩ имат официални отношения с Китай, но не и с островната територия Тайван, която Китай разглежда като сепаратистка провинция.

Тайванският казус задълбочава дипломатическата криза между Пекин и Вашингтон

Тайванският казус задълбочава дипломатическата криза между Пекин и Вашингтон

Има спекулации, отхвърлени от редица съветници на Тръмп

В телевизионно интервю в неделя Тръмп заяви, че не виждал никаква причина защо това трябва да продължава без ключови отстъпки.

Китай призова Тръмп да разбере чувствителността на проблема с Тайван.

Реакцията на Пекин дойде в изявление на говорителя на китайското външно министерство, който заяви пред журналисти, че политиката на "Единен Китай" била основата за отношенията с Вашингтон.

Разбирателството по въпроса за "Единен Китай" беше от решаващо значение за отношенията между САЩ и Китай в продължение на десетилетия.

САЩ скъса официалните дипломатически отношения с автономно управлявания остров Тайван през 1979 г. и неочаквано смени политиката си, признавайки комунистически Китай, с което започна нова епоха на задълбочаване на отношенията.

Ала въпреки че официалните дипломатически отношения бяха скъсани, САЩ поддържаше близки неофициални отношения с Тайван през годините.