Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън е нарушила федералните правила с използването на частен мейл сървър, докато е заемала висшестоящия пост.

Това е отчел главният инспектор на Държавния департамент на САЩ при проверка, съобщава NBC.

Най-малко държавният секретар Клинтън е трябвало да предаде всички мейли, свързани с въпроси, касаещи департамента, преди да напусне поста, се казва в одита, като се допълва: "Тъй като не е сторила това, тя е нарушила политиките на Държавния департамент, заложени във Федералния закон за архивите".

Одитът разкрива също, че правилата са нарушавани не само от Клинтън, но и от бившия държавен секретар Колин Пауъл.

Държавният департамент е поискал от Пауъл да предостави мейлите от неговия интернет доставчик, но ведомството все още не е получило отговор от бившия държавен секретар. 

Американската медия отбелязва, че новите разкрития за Клинтън със сигурност ще окажат влияние върху президентската кампания тази година.

Одиторите на Държавния департамент оспорват някои от основните позиции на Клинтън, която твърди, че използваният от нея личен мейл за държавни дела не е в нарушение на правилата.

Според федералния закон държавните архиви трябва да се пазят. Клинтън твърди, че повечето от мейлите й са изпратени на хора от системата на Държавния департамент и че действията й не са в нарушение.

Но в одита се отбелязва, че „изпращането на мейли от личен профил на други служители в техните профили в департамента не е подходящ метод за запазване на такива имейли, които биха представлявали федерален архив”.

Бившият държавен секретар казва също, че използването на личен сървър не е в нарушение на правилата по това време.

От проверката става ясно още, че нито един от високопоставените представители във ведомството, отговорни за защитата на информацията, не е помолен да даде одобрение на действията на Клинтън. Те е нямало да одобрят тези действия, ако са били попитани, пояснява се още в разследването.