КНДР и Република Корея проведоха първите тристранни разговори с Командването на ООН за обсъждане на начини за демилитаризиране на границата, съобщи военното министерство на Южна Корея, цитирано от "Ройтерс".

КНДР и Република Корея се съгласиха да свържат жп линиите и пътищата

КНДР и Република Корея се съгласиха да свържат жп линиите и пътищата

Ще проведат церемония в края на ноември или началото на декември

Двете държави постигнаха споразумение тази седмица да започнат да свързват железопътните линии и пътища, въпреки че САЩ са обезпокоени, че бързото разведряване може да подкопае усилията за оказване на натиск върху КНДР да изостави ядрените оръжия.

Днешните разговори бяха организирани, след като през миналия месец на срещата на върха в Пхенян беше постигната договореност да преговарят с Командването на ООН, което застъпва американските сили в Южна Корея и отговоря за ситуацията в демилитаризираната зона.

КНДР възнамерява да изостави всички ядрени оръжия, обяви Сеул

КНДР възнамерява да изостави всички ядрени оръжия, обяви Сеул

Това съобщи президентът на Южна Корея Мун Дже-ин

Срещата продължи около два часа в граничното селце Панмунждом. Тя се проведе на военно ниво с чин полковник.

"Те обсъдиха практически въпроси, отнасящи се бъдещите стъпки за демилитаризация", се казва в съобщението на южнокорейското военно министерство след разговорите. Мерките включват изтегляне на оръжията, намаляване на войниците на караулните постове и други, допълват от ведомството.

Северна Корея крие ядрените си обекти

Северна Корея крие ядрените си обекти

Ким Чен-ун хитрува

Тристранният канал ще бъде използван и при бъдещи дискусии.

През миналия месец Пхенян и Сеул се съгласиха да изтеглят 11 гранични поста в радиус 1 километър от демилитаризираната зона до края на годината. Този месец те започнаха да разминират няколко малки района, както и ще започнат да строят пътища във връзка с пилотен проект през април 2019 г. за изваждане останките на загинали войници по време на Корейската война. Двете страни също така ще изтеглят всички оръжия от Съвместната зона за сигурност в Панмунждом и ще намалят броя на военнослужещите там до 35. Ще се позволи на туристите свободен достъп до зоната.

Помпео вижда прогрес в отношенията със Северна Корея

Помпео вижда прогрес в отношенията със Северна Корея

След срещата си с Ким чен Ун

Южнокорейското военно министерство отбелязва, че мерките, които трябва да бъдат приети до един месец, ще трансформират границата в "място на мир и помирение".