Северна Корея се подготвя да изстреля балистична ракета преди запланувани съвместни военноморски учения на САЩ и Южна Корея, информира АФП.

ВМС на САЩ съобщиха вчера, че американски самолетоносач ще води ученията.

ЕС забранява бизнес отношенията със Северна Корея

ЕС забранява бизнес отношенията със Северна Корея

Част от нов пакет санкции за изолирането на Пхенян

Всекидневникът Donga Ilbo пише, позовавайки се на правителствен източник, че сателитни изображения показват транспортирането на балистични ракети от складове до Пхенян, както и в провинция Северен Пхьонан.

Американски и южнокорейски военни подозират, че КНДР може би се подготвя да изстреля ракета, която е способна да достигне до територията на САЩ, допълва вестникът.

САЩ могат да нанесат превантивен удар по Северна Корея

САЩ могат да нанесат превантивен удар по Северна Корея

Въоръжените сили на САЩ са готови да използват мощта си

Това може да е междуконтинентална ракета Hwasong-14, която може да порази Аляска или ракета Hwasong-12, с която още през август Пхенян заплаши да удари Гуам в Тихия океан.

Друга вероятност е тоталитарният режим да изпита нова ракета Hwasong-13 с потенциал обсег на действие до Западното крайбрежие на САЩ.

Съвместните военни учения ще бъдат водени от самолетоносача "Роналд Рейгън".

Тръмп имал предвид Северна Корея с коментара си "затишие пред буря"

Тръмп имал предвид Северна Корея с коментара си "затишие пред буря"

"Не можем да оставим това да продължи. Просто не можем"

Вчера ядрената подводница USS Michigan акостира на южнокорейското пристанище в Пусан. Това се случва няколко дни след отплаването на подводницата USS Tuscon, която престоя пет дни.

По-рано тази седмица два американски самолетоносача прелетяха над Корейския полуостров. Те за първи път участваха в среднощни летателни учения с Япония и Южна Корея.