Министърът на образованието на Израел Нафтали Бенет шокира израелската политика, след като оттегли предупреждението си, че партията му "Еврейски дом" ще напусне коалицията и ще принуди свикване на предсрочни избори, ако не поеме военното министерство, пишат "Таймс ъв Израел" и "Аарец".

Въпреки че засипа с критика правителството заради политиката в областта на отбраната, Бенет заяви, че ще подкрепи премиера Бенямин Нетаняху на поста военен министър, за да изкара страната от "дълбоката криза в сигурността".

Израел отива към предсрочни избори

Израел отива към предсрочни избори

След среща между премиера на Израел Бенямин Нетаняху и министъра на образованието Нафтали Бенет

Коалицията щеше да изгуби мнозинството си в Кнесета, ако "Еврейски дом" беше напуснала управлението. През миналата седмица Израел влезе в политическа криза след оставката на министъра на отбраната Авигдор Либерман от "Наш дом Израел" заради сключеното между еврейската държава и Хамас примирие. Бенет поиска овакантеното място и заплаши, че ще събори правителството, ако молбата му не бъде удовлетворена.

Либерман: Израелското правителство даде имунитет на терористите в Газа

Либерман: Израелското правителство даде имунитет на терористите в Газа

Капитулация пред тероризма

По-рано източник, близък до Бенет, разкри, че министърът планира да подаде оставка, ако не получи военното министерство.

Но на пресконференция в Кнесета Бенет съобщи изненадващото си решение, че ще "застане на страната на премиера" и няма да изпълни ултиматума си за излизане от правителството.

Според него обаче след серия провали "корабът на израелската сигурност плава в грешната посока".

"Нещо лошо се случва вътре в правителството на Нетаняху, включително през последното десетилетие - Държавата Израел спря да печели. Израел спря да печели от Втората ливанска война през 2006 г. Мисля, че няма отговор срещу терора, ракетите и снарядите. Но има отговор, ние можем да се върнем към победа", оплака се той.

Шокиращи коментари на Либерман по време на бомбастичната му кариера в Израел

Шокиращи коментари на Либерман по време на бомбастичната му кариера в Израел

Нелоялните израелски араби трябва да бъдат обезглавени

Въпреки критиката лидерът на "Еврейски дом" вярва, че Нетаняху може да "промени посоката".

В неделя премиерът призова партньорите си да останат в коалицията, защото Израел е в "един от нашите най-сложни периоди по отношение на сигурността". 

Преди пресконференцията на Бенет Нетаняху говори пред Комисията за външни работи и отбрана в Кнесета, след като пое поста на военен министър. Той увери, че Израел е "готов да се изправи пред всички предизвикателства пред сигурността".

Хамас обяви победа над Израел

Хамас обяви победа над Израел

Днешното решение представлява "победа за Газа"

Председателят на комисията Ави Дихтер заяви, че за първи път парламентарната комисия ще чуе "по едно и също време" премиера, военния министър и външния министър, трите позиции са заети от Нетаняху.

Политическа драма в Израел, военният министър подаде оставка
Обновена

Политическа драма в Израел, военният министър подаде оставка

Решението е заради примирието с Хамас