Страни от целия свят налагат или обмислят ограничаване на пътуващите от Китай, след като случаите на COVID-19 там нарастват след облекчаването на правилата за "нулева COVID-19" политика, предаде "Ройтерс".

Припомняме, на 8 януари Китай отвори границите за гражданите си, които желаят да пътуват в чужбина. Също така Националната здравна комисия на Китай спря да публикува ежедневни данни за Covid-19.

САЩ

Съединените щати наложиха задължителни тестове за COVID-19 на пътуващите от Китай от 5 януари. Всички пътници на възраст две и повече години трябва да представят отрицателен резултат от тест не повече от два дни преди заминаването от Китай, Хонконг или Макао.

Конвенцията на Организацията на обединените нации по морско право (UNCLOS) позволи на корабите да плават през Изключителната икономическа зона (ИИЗ).

ЕС

Европейския съюз препоръча на пътниците, летящи от Китай за ЕС, да имат отрицателен тест за COVID-19, преди да се качат на борда. Също така ЕС препоръчва на всички пътници на полети до и от Китай да носят маски за лице, а правителствата на ЕС да въведат тестване на случаен принцип на пътниците, пристигащи от Китай.

ЕС затяга COVID контрола към пристигащите от Китай

ЕС затяга COVID контрола към пристигащите от Китай

Ще бъдат изисквани отрицателни тестове и носене на маска

България

Министерството на здравеопазването съобщи на 5 януари, че България няма да въвежда ограничителни мерки срещу COVID-19 спрямо пристигащи от Китай.

Чехия

От 16 януари Чешката република ще изисква от пътниците от Китай да покажат отрицателен тест за коронавирус, направен до 48 часа преди качването на борда на полета. Няма директни полети, но това се отнася за пътници, които се сменят в различни центрове. Мерките не важат за чешки граждани и техните семейства.

Кипър

От 15 януари ще се изискват отрицателни тестове за COVID-19 за хората, пътуващи по въздух от Китай до Кипър, съобщи здравното министерство на острова.

Латвия

На всички пътници, които използват международни полети до и от Китай, се препоръчва да носят маски по време на полети; за международни пътници, пристигащи от Китай или пътуващи до тази страна, се препоръчва да следват стриктни хигиенни и здравни мерки.

Германия

Германия променя правилата си за пътници от Китай и в бъдеще ще изисква минимум бърз тест за коронавирус за влизане в страната.

Гърция

Пътуващите със самолет до Гърция от Китай трябва да покажат, че са дали отрицателен тест за COVID 48 часа преди пристигането, ново изискване, което ще бъде обявено скоро, посочиха двама правителствени служители.

И Гърция изисква COVID тест за пристигащите от Китай

И Гърция изисква COVID тест за пристигащите от Китай

В сряда групата на ЕС за интегрирано политическо реагиране при кризи (IPCR) препоръча на държавите членки да въведат

Швеция

Швеция ще изисква от пътниците от Китай да покажат, че са дали отрицателен тест за COVID, преди да влязат в страната, реши правителството.

Обединеното кралство

Обединеното кралство от 5 януари изисква отрицателен тест за COVID-19 преди пътници да заминат от Китай, съобщи Министерството на здравеопазването.

Франция

Франция ще изисква от пътниците от Китай да предоставят отрицателен резултат от тест за COVID по-малко от 48 часа преди заминаването.

От 1 януари Франция извършва произволни PCR тестове за COVID при пристигането на пътници, идващи от Китай и призова всички други 26 държави-членки на Европейския съюз да тестват китайските пътници за COVID.

Австралия

Пътуващите от Китай до Австралия трябва да представят отрицателен тест за COVID-19 от 5 януари, съобщи австралийският здравен министър Марк Бътлър.

Индия

Страната изисква отрицателен тест за COVID-19 за пътници, пристигащи от Китай, Хонконг, Япония, Южна Корея, Сингапур и Тайланд. Пътниците от тези страни ще бъдат поставени под карантина, ако покажат симптоми или тестът им е положителен.

Канада

Пътуващите със самолет до Канада от Китай трябва да дадат отрицателен тест за COVID-19 не повече от два дни преди заминаването, каза Отава.

Япония

Страната ще изисква отрицателни резултати от тестове за коронавирус в рамките на 72 часа след качването на пътници на директни полети от Китай, каза премиерът на 4 януари.

Това е в допълнение към съществуващата наредба, че пътниците, които са били в Китай през седемте дни преди полета си, ще бъдат подложени на тест за COVID-19 при пристигането си в Япония. Тези с положителен тест ще трябва да бъдат поставени под карантина за седем дни.

Япония затяга граничния контрол за влизащи от Китай заради COVID-19

Япония затяга граничния контрол за влизащи от Китай заради COVID-19

Токио следва примера на други страни

Италия

Италия поръча тампони за антиген на COVID-19 и секвениране на вируса за всички пътуващи от Китай. Главното летище на Милано Малпенса вече започна да тества пътници, пристигащи от Пекин и Шанхай.

Испания

Испания ще изисква отрицателен тест за COVID-19 или пълен курс на ваксинация срещу болестта при пристигане за пътуващите от Китай.

Малайзия

Малайзия ще проверява всички пристигащи пътници за треска и ще тества отпадъчни води от самолети, пристигащи от Китай, за COVID-19.

Тайван

Централният команден център за епидемии на Тайван този месец започна да изисква всички пътници, идващи от Китай, да си направят PCR тестове при пристигането.

Южна Корея

Южна Корея ще изисква от пътниците от Китай, Макао и Хонконг да предоставят отрицателни резултати от тестове за COVID преди заминаване, съобщиха здравните власти.

Мароко

Мароко наложи забрана за хора, пристигащи от Китай, независимо от тяхната националност, от 3 януари.

Катар

Катар изисква от пътниците, пристигащи от Китай от 3 януари, да предоставят отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен в рамките на 48 часа след заминаването.

Белгия

Белгия ще тества отпадъчни води от самолети, пристигащи от Китай, за нови варианти на COVID като част от новите стъпки срещу разпространението на коронавируса, обяви правителството миналия понеделник.

Израел

Новоназначеният министър на здравеопазването Арие Дери обяви нови изисквания за тестване на COVID-19 за пътуващите от Китай, присъединявайки се към други нации, които налагат ограничения поради скока на инфекциите.

Нидерландия

Нидерландия ще изисква от пътниците от Китай да представят доказателство за скорошен отрицателен тест за COVID-19, преди да могат да влязат в страната, съобщи холандското правителство в петък. Изискването влиза в сила от 17 януари.

Португалия

Португалия ще изисква от пътниците със самолет от Китай да представят отрицателен тест за COVID-19, направен не повече от два дни преди заминаването, каза здравно министерство в петък.

Изискването влезе в сила в неделя, а пътниците от Китай в събота могат да бъдат подложени на произволно тестване "за геномно секвениране на вариантите в обращение, за да допринесат за адекватна оценка на епидемиологичната ситуация".

Тайланд

Тайланд отмени в понеделник мерките, обявени от неговия авиационен регулатор, изискващи от международните пътници да представят доказателство за пълна ваксинация срещу COVID или писмо, удостоверяващо възстановяване от вируса, преди да отлетят в страната.

Здравният министър каза в понеделник, че не е необходимо доказателство за ваксинация, тъй като има достатъчно имунизация в световен мащаб, докато на неваксинираните ще бъде разрешено влизане без ограничения.

Филипини

Филипините виждат необходимост от засилване на наблюдението и прилагането на граничен контрол за пристигащи лица, особено от Китай, каза здравното министерство на Манила.

СЗО поиска реални данни от Китай за ситуацията с COVID-19

СЗО поиска реални данни от Китай за ситуацията с COVID-19

Нарастват опасенията за бързото разпространение на вируса в страната