"Ню Йорк таймс" представя информация колко би струвало лечението на президента на САЩ Доналд Тръмп от коронавирус на повечето американци.

Това е част от разследването на американския вестник какви са разходите за тестване и лечение на коронавируса в страната, също така как пандемията променя здравната грижа в САЩ.

"Армия на Тръмп" следи за изборни нередности

"Армия на Тръмп" следи за изборни нередности

В ключовите щати Пенсилвания, Флорида и Уисконсин

Тръмп прекара три дни в болница. Той бе закаран и върнат в Белия дом с хеликоптер. Бяха му направени множество тестове за коронавирус, а също така получи кислород, стероиди и експериментални медикаменти.

За някой, който не е президент, цената ще е повече от 100 000 долара в американската здравна система. Пациентите изненадващо могат да получат много високи сметки и дори да задлъжнеят, въпреки че застраховката плаща част от здравните разноски.

Най-големият финансов риск идва не от престоя в болницата, а от услугите, включително транспортиране с хеликоптер и многократни тестове за коронавирус.

Американският лидер похвали високото качество на здравната грижа, която  получи във военномедицинската болница "Уолтър Рийд" и омаловажи риска от вируса.

Андрю Куомо обвинява Доналд Тръмп за най-големия провал от “Пърл Харбър”

Андрю Куомо обвинява Доналд Тръмп за най-големия провал от “Пърл Харбър”

Не се кандидатирам срещу вас, казал той пред Тръмп

В страната пациентите се мъчат с дългосрочни здравословни и финансови последици от заразяването с коронавирус. Близо половин милион са били хоспитализирани. Рутинните тестове могат да доведат до хиляди долари непокрити от застраховката разходи. Някои пациенти са получили сметки над 400 000 долара.

Тръмп не трябва да се тревожи за сметката за полученото лечение, тъй като се покрива от федералното правителство. Много американци обаче, включително и тези със здравно осигуряване, се притесняват да получат лекарска помощ, която не могат да си позволят.

Тестовете за коронавирус може да скъпи. Въпреки че цената им е около 100 долара, в Тексас достига до 6408 долара. В САЩ са извършени 108 милиона теста.

Стивън Милър, топ съветник на Тръмп, е поредната жертва на коронавирус в Белия дом

Стивън Милър, топ съветник на Тръмп, е поредната жертва на коронавирус в Белия дом

През последните пет дни работя дистанционно и съм се изолирал

Лечението с медикамента ремдесивир на Gilead струва 3120 долара с частна застраховка и 2340 долара с програмите "Медикеър" и "Медикайд".

Тръмп също получи експериментален медикамент с антитела от Regeneron. Достъпен е само за тези, които участват в клинични изпитания и при някои особено тежки случаи.

Икономисти започнаха да разбират пълната цена за лечение от коронавирус. Средната цена за хоспитализиран пациент на възраст над 60 г. е 61 912 долара. Това включва медицинската грижа в болницата. Хората със здравна застраховка средно плащат по 31 575 долара. Някои пациенти на възраст над 60 г. плащат по-малко от 26 821 долара за престой в болницата, а други над 193 149 долара заради по-дълъг престой.

Тръмп спря преговорите за пакета от стимули

Тръмп спря преговорите за пакета от стимули

Забраната ще действа до изборите

Използването на медицински хеликоптер е скъпо в САЩ и повечето планове за здравно осигуряване не го покриват. Средно се плащат 38 770 долара. В случая с Тръмп, който бе транспортиран и върнат с хеликоптер, разходите за обикновен американец може да са над 40 000 долара, макар че хората не излизат от болницата с хеликоптер.