Бившият директор на ФБР Джеймс Коми поиска властите в щата Вирджиния да премахнат от сградите на институции флага на Конфедерацията. 

В своя позиция по темата той определи знамето като най-явния символ на потисничеството. 

Мнението му бе публикувано в The Washington Post. Самият Коми е жител на този щат. 

Повод за него бе расистки скандал, разтърсил щатските власти и заплашващ поста на губернатора Ралф Нортам.

Ескалацията на скандала се разгоря, след като в медиите се появи снимка, на която се вижда, че той е застанал до човек, облечен като крайните расисти от "Ку-Клус клан". Самият губернатор е облечен като чернокож.

Нортам бе подложен на натиск да подаде оставка, но отхвърли тези призиви. 

Припомняме, че през 2015 година расистко масово убийсто в църква в щата Южна Каролина разгневи обществеността и принуди местните власти да свалят тези знамена от правителствените сгради. 

Губернаторът на Вирджиния отказа да подаде оставка

Губернаторът на Вирджиния отказа да подаде оставка

Натиск от Демократическата партия

Други щати обаче тогава отказаха да последват примера и обявиха, че като част от историята на страната флагът има своето място. 

Самият Коми бе уволнен от президента Доналд Тръмп през май 2017 г. във връзка с разследването на имейлите на Хилари Клинтън и вероятно за отказа му да прекрати разследването на бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин и отношенията му с Русия.

Скоро след уволнението на Коми, заместник-главният прокурор Род Розенщайн назначи Робърт Мълер за специален съветник, който да води разследването за предполагаема руска намеса.