Финансовата полиция на италианския град Палермо днес е конфискувала собственост за 1 милион евро на кръстника на сицилианската мафия Бернардо Провенцано, съобщи агенция „Новости".

Сицилианският мафиотски бос има 12 доживотни присъди. Конфискувани са му туристическа фирма и три къщи близо до град Трапани.  

Провенцано, който се укриваше от правосъдието от 1963 г., беше задържан едва през април 2006 г. в запустяла ферма, близо до сицилианското градче Корлеоне. Той не е оказал съпротива при ареста.   

Според италианските правоохранителни органи Провенцано е отговорен за по-голямата част от убийствата, извършени от Коза Ностра.

В затвора Провенцано е в абсолютна изолация и е наблюдаван денонощно с видеокамери. В килията му няма телевизор, а храната му се приготвя отделно от тази на останалите. Външно той е спокоен и запазва мълчание.   

През 2007 г. италианските власти са конфискували от мафията над 600 милиона евро.

Бернардо Провенцано е роден на 31 януари 1933 г. в малкото сицилианско селище Корлеоне, придобило популярност с книгата на Марио Пузо "Кръстникът". Той започва като обикновен бияч на Коза ностра, но постепенно се издига в йерархията, преминавайки през гробар и убиец до координатор на изпълнението на заповедите на боса. Оттогава датира и прякорът му Бино Катафалката.

През 50-те години на XX век помага на Лучано Лиджо във войната му с Микеле Навара за контрола на клана Корлеоне и му помага да го убие през 1958 г. През всичките тези години Провенцано живее в сянката на определението, дадено му от Лиджо, според когото той притежава "мозък на пиле, но за сметка на това стреля като ангел", което го прави незаменим за изпълнение на мокри поръчки.

През 1974 г. Провенцано става дясна ръка на Салваторе (Тото) Риина, който наследява осъдения Лиджо. През 1993 г. Риина също влиза в затвора и Провенцано поема мафията. Според мълвата няколко пъти се е появявал преоблечен като епископ на мафиотски събирания.