Камарата на представителите на САЩ одобри пакет от 484 милиарда щатски долара за финансиране на малкия бизнес и болниците. От началото на здравната криза Конгресът одобри безпрецедентни разходи в размер на общо близо 3 трилиона долара, информира "Ройтерс".

Мярката беше прокарана в доминираната от демократи долна камара с 388 гласа срещу 5, като един гласува въздържал се. Конгресмените се събраха за първи път от седмици заради пандемията от коронавирус.

Конгресът на демократите в САЩ - виртуален?

Конгресът на демократите в САЩ - виртуален?

Това предположи фаворитът Джо Байдън

Конгресмените, много от тях носиха маски, одобриха законопроекта по време на удължена процедура на гласуване, за да спазват препоръките за дистанция.

Камарата изпрати последния от четирите законопроекта за подпомагане на икономиката на Белия дом, където президентът Доналд Тръмп обеща да се подпише бързо, за да ги превърне в закон.

Конгресът на САЩ осигури на американците безплатен тест за коронавирус и платен болничен

Конгресът на САЩ осигури на американците безплатен тест за коронавирус и платен болничен

Законопроектът беше прокаран след споразумение между демократите и републиканците

Контролираният от Републиканската партия Сенат прокара законодателството във вторник.

Камарата на представителите също одобри сформиране на комисия, която да разследва американския отговор срещу коронавируса. Също ще разследва как са похарчени държавни средства, подготовката на страната и разискванията в администрацията на Тръмп.

Председателят на камарата Нанси Пелоси заяви, че комисията е важна, за да е сигурно, че парите отиват при нуждаещите се и за да се предотвратят измами. Републиканците обаче смятат, че не е нужна такава комисия, тъй като вече има надзорни органи.

Камарата на представителите одобри пакета от $2 трлн. срещу COVID-19

Камарата на представителите одобри пакета от $2 трлн. срещу COVID-19

Най-големият пакет за помощ в историята на САЩ.

484-те милиарда долара са четвъртият пакет, прокаран в отговор на кризата с коронавируса. Предвидени са средства за поддържане на малкия бизнес и болниците.