Депутати от консервативната партия на германския канцлер Ангела Меркел ще подкрепят стратегически документ, който не забранява участие на китайската компания Huawei в разработването на 5G мрежата в Германия, информира "Ройтерс".

Това би било в разрез с искането на президента на САЩ Доналд Тръмп съюзниците на Вашингтон да забранят на китайската компания да участва в мрежите от следващото поколение, след като Великобритания и ЕС подкрепиха базиран на правила подход, който позволява участие на Huawei.

Главният прокурор на САЩ настоя съюзниците да ползват Nokia и Ericsson за борба с Huawei

Главният прокурор на САЩ настоя съюзниците да ползват Nokia и Ericsson за борба с Huawei

За изграждането на 5G мрежата

Водещите депутати от Християндемократическия съюз (ХДС) се подписаха под документа от четири страници в понеделник вечерта след седмици на спорове с твърдолинейни, които подкрепят предупрежденията на САЩ, че оборудването на Huawei не е безопасно и китайското правителство стои зад компанията.

В документа се отбелязва, че трябва да се приемат фундаментални принципи за управление на риска.

"Държавните актьори с достатъчно ресурси могат да проникнат в мрежата на всеки производител на оборудване. Дори и с всеобхватни технически проверки, рисковете пред сигурността не могат да бъдат отстранени напълно. Най-доброто е да се намалят", пише в документа.

Джонсън изправен пред бунт на торите заради решението за Huawei

Джонсън изправен пред бунт на торите заради решението за Huawei

Висши тори проучват дали могат да принудят гласуване в Камарата на представителите

"В същото време ние не сме беззащитни срещу опити за подслушване на 5G мрежите. Използването на здрава криптография и криптиране от край до край може да подсигури поверителност в комуникацията и обмена на данни", се отбелязва още.

Позицията на консерваторите е важна с оглед на това Германия да излезе с единна позиция на конференцията за сигурност в Мюнхен този уикенд, на която ще участват държавният секретар на САЩ и китайският външен министър.

Би било скъпо и потенциално рисковано за Германия да изключи Huawei. Трите оператора в страната са клиенти на китайската компания и Берлин се опасява, че подобен ход може да провокира търговски ответни действия от Пекин.

Белият дом разочарован от решението на Великобритания за Huawei

Белият дом разочарован от решението на Великобритания за Huawei

Няма безопасен вариант за контрол на всяка част от 5G мрежата

В документа се пояснява, че се прави ясна разлика между достъп, транспорт и сърцевината на мрежата с чувствителна информация, което позволява различен подход по отношение на компонентите на Huawei в различните части на 5G мрежата. Предлага се да се използват продукти от различни компании, за да се избегне "монокултура".

Има призиви Германия да настоява за по-широка европейска индустриална политика, която да гарантира, че европейски компании участват в изграждането на 5G мрежите в международен мащаб.

ЕС няма да забранява Huawei

ЕС няма да забранява Huawei

Европейската комисия официално ще разкрие препоръките към страните членки в сряда