Международни гаранции за провеждане на честни избори. Това поиска Контактната група за  Венецуела на срещата си в Монтевидео, предаде ТАСС. 

Това заяви шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини, която подчерта, че мирното решаване на конфликта е най-желаното развитие на ситуацията. 

Настоява се също така да не се спира достъпът на хуманитарната помощ за венецуелците. 

Предстои изпращането на мисия на групата във Венецуела през следващите седмици. 

Припомняме, че вчера европейски и латиноамерикански лидери се събраха в уругвайската столица Монтевидео, за да обсъдят план за решаване на задълбочаващата се криза във Венецуела, но се пазят от пряка намеса.

Венецуела блокира хуманитарната помощ

Венецуела блокира хуманитарната помощ

Пратките съдържат храни и лекарства на стойност 20 млн. долара

Подкрепената от ЕС група, известна като Международната контактна група за Венецуела, проведе своята встъпителна среща, като представя по-безпристрастен подход, който противоречи на призивите на САЩ и латиноамериканските сили за повече намеса.

Срещата дойде по време на отделна среща на по-твърдата група Лима в Канада, която призова за международни действия срещу венецуелския президент Никола Мадуро, за да го принуди да се оттегли.

Междувременно стана ясно, че хуманитарната помощ, предназначена за Венецуела, е била блокирана от властите, предаде "Индипендънт".

Армията е спряла достъпа на граничен пункт с Колумбия. Военните разположили цистерни и контейнери, за да не допуснат пратките.

Мадуро решен да смаже "преврата на САЩ"

Мадуро решен да смаже "преврата на САЩ"

Контактната група поиска нови избори

ООН призова Каракас да не политизира проблема и да допусне изпратената помощ. която да достигне свободно до нуждаещите се.

Мадуро обаче е твърдо решен "да смаже опита за преврат на САЩ.".