Патрулен кораб на американския флот Firebolt изстреля предупредителни изстрели, когато катери на Иранската гвардия се приближават към него в Персийския залив. Това се посочва в изявление на ВМС на САЩ, цитирано от ТАСС.

"На 26 април три катера на Корпуса на гвардейците на ислямската революция се сближиха с американски военни кораби в международни води в северната част на Персийския залив. Катерите бързо се приближиха до патрулния кораб на ВМС Firebolt и патрулния кораб на американската брегова охрана Baranoff с неизвестни намерения. Американските кораби проведоха операции за осигуряване на безопасност в международни води."

Според военноморските сили екипажите са призовавали иранските катери няколко пъти да спрат маневри по високоговорители. "След това екипажът на Firebolt изстреля няколко предупредителни изстрела и катерите се оттеглиха на безопасно разстояние", се казва в съобщението.

Според американската страна през цялото това време се поддържа комуникация с иранските военни и се вземат мерки "за намаляване на риска от грешни изчисления, сблъсък и ескалация".

"Командирите запазват неотменното право на самозащита", допълва ВМС ма САЩ.

Преди този инцидент САЩ поискаха деескалация на морското напрежение с Иран, за да избегнат бъдещи грешни изчисления, става ясно от брифинг на говорителя на Пентагона Джон Кирби.

Той е помолен да коментира съобщения, че на 2 април катери на Иран са обградили два кораба на американската брегова охрана в Персийския залив. "Очевидно искаме да видим деескалация на напрежението. Не искаме грешни изчисления", каза Кирби.

"Несигурните и непрофесионални дейности на иранската гвардия в морето не са нищо ново. Това е постоянен проблем от дълго време. Не виждаме същото поведение от иранските военноморски сили. Това са главно IRGC и обикновено малките им лодки. Това продължава да предизвиква безпокойство. И това, разбира се, както казахме, увеличава шансовете за грешка, която, мисля, няма да е от полза за никого в тази част на света", каза говорителят на Пентагона.

Брифингът е преди да стане известно, че патрулният кораб на ВМС на САЩ Firebolt е изстрелял предупредителни изстрели по ирански катери.

Революционната гвардия на Иран откри подземна ракетна база в Персийския залив

Революционната гвардия на Иран откри подземна ракетна база в Персийския залив

Мястото на базата се пази в тайна