Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин откри дебата по внесения от него вот на недоверие срещу премиера на Великобритания Тереза Мей, пише "Гардиън".

Повече от 100 лейбъристи искат втори референдум за Брекзит

Повече от 100 лейбъристи искат втори референдум за Брекзит

Не е реалистично предоговаряне на споразумението

Припомняме, вчера премиерът на Великобритания Тереза Мей претърпя разгромна загуба на вота за споразумението за Брекзит. Загубата на Мей е най-голямата в демократичната история на Обединеното кралство. Правителството изгуби с разлика от 230 депутати. "За" споразумението гласуваха 202-ма депутати, включително 196 консерватори, трима лейбъристи и трима независими. "Против" гласуваха 432 депутати, включително 248 лейбъристи, 118 консерватори, 35 шотландски националисти, 11 либералдемократи, 10 депутати от Демократичната юнионистка партия, петима независими, четирима от уелската партия "Плейд къмри" и един от Зелените.

Снимка 400662

Източник: ЕПА

ЕС нищо повече не може да направи за Брекзит, обяви Брюксел
Обновена

ЕС нищо повече не може да направи за Брекзит, обяви Брюксел

Брюксел чака следващия ход на Лондон

Корбин припомни, че вчера правителството е изгубило гласуването за Брекзит с повече от 200 гласа.

Няма друго правителство, което да е изгубило гласуване с 200 гласа, подчерта той и отбеляза, че през миналата седмица правителството е изгубило и при гласуването на Закона за финансите.

Според него всеки министър-председател, който губи гласувания като тези, трябва да подаде оставка. Той добави, че в миналото точно това се е случвало - премиерите са подавали оставка.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин потвърди, че не е поканен от Мей на разговори между партиите за Брекзит. Той обвинява именно премиера за тази каша. По думите му Консервативната партия е "фундаментално разделена" по въпроса за Брекзит.

Поради тази причина правителството не може повече да управлява, категоричен е той.

Как ще отговори ЕС на провала на сделката за Брекзит?

Как ще отговори ЕС на провала на сделката за Брекзит?

ЕС няма ни най-малко намерение да предоговаря сделката

Лейбъристът смята, че предсрочни избори ще донесат нов импулс на преговорите за Брекзит.

Ако Лейбъристката партия спечели този дебат, ще има голям дебат за бъдещето, обещава той, ако Камарата на общините не прокара това предложение, депутатите трябва да оставят на масата всички възможни варианти, но не и Брекзит без споразумение и сделката на Мей с ЕС.

Корбин повтори, че "всеки предишен премиер в тази ситуация" е подал оставка.

Депутатите са длъжни да приемат това предложение, призова той.

Снимка 400669

Източник: ЕПА

Как работи вотът на недоверие на Корбин срещу Мей?

Как работи вотът на недоверие на Корбин срещу Мей?

За първи път процедурата ще се проведе в съответствие с положенията в Fixed-term Parliaments Act

Предсрочни избори сега е най-лошото нещо, което можем да направим, отвърна Тереза Мей след речта на Корбин в долната камара на британския парламент.

На депутатите е зададен прост въпрос. Трябва ли да има избори? Но това ще задълбочи разделението. Хората искат от депутатите да изпълнят волята им за Брекзит. Едни избори ще попречат на това. Ще означава, че изпълнението на Член 50 от Лисабонския договор трябва да бъде отложено, което ще създаде несигурност, алармира Тереза Мей.

Премиерът отбеляза, че Корбин ще гласува срещу добро споразумение за Брекзит, а ще подкрепи лошо предложение за Брекзит.

Снимка 400668

Източник: ЕПА

Междувременно от британското правителство обявиха, че по време на партийните преговори Мей няма да изостави позицията си Великобритания да не остава в митническия съюз.