Как работи внесеният от лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин вот на недоверие срещу правителството на премиера на Великобритания Тереза Мей?

За първи път процедурата ще се проведе в съответствие с положенията във Fixed-term Parliaments Act (Законът за срочните парламенти) от 2011 г., който е прокаран от коалиционното управление на Дейвид Камерън. Според закона парламентарните избори трябва да се провеждат на всеки пет години, започвайки от 2015 г. Но вот на недоверие може да доведе до предсрочни избори.

Звучен шамар! Отхвърлиха сделката на Тереза Мей за Брекзит
Обновена

Звучен шамар! Отхвърлиха сделката на Тереза Мей за Брекзит

Интригата около развода с Брюксел се заплита

Корбин ще внесе предложението като лидер на опозицията и ще открие дебата, планиран за днес следобед. След това Мей ще говори от името на правителството. Процедурата ще завърши с гласуване в 19,00 часа (21,00 часа българско време) местно време.

Ако правителството спечели, няма да има предсрочни избори и министрите ще продължат да изпълняват задълженията си.

Ако правителството изгуби вота, в закона е отбелязано, че трябва да бъдат организирани "предсрочни" избори, освен ако правителството не си върне доверието в Камарата на общините с вот на доверие в рамките на 14 дни.

Рискът от Брекзит без сделка никога не е бил по-голям

Рискът от Брекзит без сделка никога не е бил по-голям

Това обяви главният преговарящ на Европейския съюз

По време на двуседмичния период няма установен от закона лимит за броя на гласуванията на доверие в законодателния орган. През този период опозицията може да се опита да сформира съюзи в долната камара, за да покаже, че те са партията, която е спечелила доверието на Камарата на общините и следователно трябва да получи възможност за формиране на правителство.

Как ще отговори ЕС на провала на сделката за Брекзит?

Как ще отговори ЕС на провала на сделката за Брекзит?

ЕС няма ни най-малко намерение да предоговаря сделката

С опита си Корбин иска да предизвика предсрочни избори.

Вчера Демократичната юнионистка партия и евроскептичните тори обявиха, че ще подкрепят правителството на Тереза Мей.