Австралия регистрира рекорден брой нови заразени с коронавирус и най-смъртоносния ден от началото на пандемията след ръст на случаите в домове за възрастни хора, информира АФП.

Дни след като властите изразиха надежда, че блокада в Мелбърн - сега е в третата седмица - ще постави огнищата на зараза под контрол, новото увеличение на случаите е потенциално предупреждение, че първоначалният успех на страната в контролирането на вируса може бързо да се изпари.

Коронавирусът блокира работата на парламента на Австралия

Коронавирусът блокира работата на парламента на Австралия

Премиерът отмени заседанието, планирано за 4 август

13 души са починали и 723 нови заразени са потвърдени само в югоизточния щат Виктория. Предишният национален рекорд беше 549 случая в понеделник. Повечето от случаите са свързани със старчески домове. Починалите са на възраст между 70 и 90 г.

Останалата част от страната остава на нащрек, след като три нови случая са потвърдени в Куинсланд. Няколко училища в Сидни са затворени.

В Нов Южен Уелс има 18 нови случая.

Австралия е една от най-успешно справящите се държави в борбата с коронавируса, като в повечето щати и територии имаше по няколко случая или изобщо нямаше през последните седмици.

Австралия отчете най-високата безработица от 1998 г.

Австралия отчете най-високата безработица от 1998 г.

Безработицата в Австралия достигна 7,4%

Но в Мелбърн има хиляди нови заразени от средата на юни, което е предимно свързано с пристигнали от чужбина. 

В Австралия общо има над 16 000 заразени и 189 починали.