Правителството на Финландия удължи и затегна граничния контрол от и за страната до 13 май с цел да ограничи разпространението на новия коронавирус, информира "Ройтерс".

Норвегия овладя коронавируса, Швеция остава най-засегната в Скандинавието

Норвегия овладя коронавируса, Швеция остава най-засегната в Скандинавието

По думите на Бент Хойе носител на коронавируса в страната сега заразява средно по 0,7 души

Скандинавската държава предприе мерките заради растящото безпокойство във връзка с либералната стратегия на Швеция в борбата с вируса. Финландия се опасява, че пресичането на границата от Швеция и Норвегия може да ускори разпространението на вируса в северните части на страната, където населението е застаряващо и има ограничени ресурси за интензивна грижа.

Правителството се опитва допълнително да ограничи движението в районите по границата с Швеция и Норвегия, отбелязват финландските власти.

Сухопътната граница между двете държави в Лапландия обикновено е пресичана от хиляди работници и техните семейства всеки ден, въпреки че трафикът по шведската и норвежката граница е намалял с 95% от решението на правителството на Финландия да забрани несъществения трафик от 14 март, обяви вътрешният министър на финландската страна Мария Охисало.

В допълнение към удължаване на мерките с един месец до 13 май, изискванията за карантина за пристигащите ще бъдат затегнати, подчерта министърът.

Според новите правила работниците сега трябва да носят разрешение от работодателя си, в което се казва, че пресичането на границата е с важна цел. Влезлите във Финландия трябва да останат под 14-дневна карантина.

Мерките са приложени след призив на водещ финландски вирусолог да се прекрати пресичането на границата в Лапландия, където ежедневно се пресича по 2000 пъти.

Във Финландия са потвърдени 2176 случая и 27 починали. За сравнение в Швеция има 7206 заразени и 477 починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,2 млн. потвърдени случая, а починалите са повече от 67 000. Регистрирани са случаи в 207 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,34 млн. случая и близо 75 000 починали в 183 държави, възстановили са се повече от 285 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".