Кметът на Москва Сергей Собянин нареди на възрастните хора да си останат по домовете и препоръча на работодателите да позволят работа от вкъщи след рязко увеличение на заразените с коронавирус в руската столица, информира АФП.

Вчера в столицата бяха отчетени най-много случаи от края на юни.

Москва с най-много случаи на коронавирус от юни

Москва с най-много случаи на коронавирус от юни

Днес в столицата са регистрирани 1050 нови случая

Собянин заяви, че московчани на възраст над 65 г. трябва да останат по домовете си от понеделник и да пазаруват рядко. Разходките отвън обаче остават неограничени.

В началото на здравната криза кметът наложи строги ограничения, включително забрани на възрастните свободно да се придвижват.

"За съжаление ние виждаме значително увеличение на броя на потвърдените случаи в Москва през последните дни", обяви столичният градоначалник в официалния си блок.

Новите случаи в Москва в четвъртък достигнаха най-високото ниво от 3 юни. Собянин предупреди, че има "сериозно" увеличение на приетите в болница.

Той също предупреди, че е особено опасно за възрастните хора и тези с хронични заболявания едновременно да се разболеят от грип и да хванат коронавирус.

"Моля ви да останете по домовете си от 28 септември" , призова Собянин.

Възрастните са задължени да си останат по домовете, те ще могат да излизат само за медицински преглед, до магазина, пътуване до работа и разхождане на куче.

Собянин каза още, че тези от рисковите групи трябва да работят от вкъщи или да си вземат отпуск, ако е възможно.

Препоръчвам ви колкото се може повече работници да работят от вкъщи, призова кметът работодателите, които също трябва да осигурят тестове за коронавирус и проверка на температурата.

Предупреждавайки, че вирусът "все още не е покорен", той призова московчани да носят маски и ръкавици в обществения транспорт и магазините. Това правило отдавна е в сила, но често се нарушава.

"Ние наистина не искаме да се връщане към стриктните ограничения от пролетта. Надявам се, че ще успеем да избегнем това", обяви Собянин.

По-късно стана ясно, че Русия е отчела най-много случаи на коронавирус за ден от 23 юни. Потвърдени са 7212 заразени, с които общо в страната достигнаха 1 136 048.

В Москва новите случаи са се увеличили с 50% за денонощие от 1050 до 1560.

108 души са починали, с които нараснаха до 20 056.