Обещанието за огромни евросредства за подпомагане на държавите, засегнати от коронавируса, и по-малък контрол върху фондовете вероятно ще доведат до увеличение на измамите и корупцията. Това предупреди главният прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши в интервю за "Ройтерс".

Докато подробностите за пакета от стимули на ЕС в борбата с коронавируса все още се изясняват, лидерите се очаква да одобрят сума от 2 трилиона евро през следващите седмици, като финансирането ще дойде от бюджета на Общността.

Лаура Кьовеши осъди Румъния пред евросъда по правата на човека

Лаура Кьовеши осъди Румъния пред евросъда по правата на човека

В предварителното си решение Европейският съд по правата на човека постановява, че властите са нарушили правото на Кьовеши на справедлив процес и свобода на изразяване

Евролидерите все още трябва да се договорят дали парите ще бъдат отпускани като заеми или грантове, какво трябва да направят регионите, за да се квалифицират и как използваните средства ще бъдат проследявани, но реципиентите искат по-голяма гъвкавост, за да се гарантира, че плащанията могат да се направят бързо.

За Лаура Кьовеши, ръководителят на новосъздадената европейска прокуратура, това е рецепта за неволна последица: голямо увеличение на измамите и корупцията.

"Има много причини да се вярва, че нашата юрисдикция ще се увеличи", каза Кьовеши пред осведомителната агенция.

"Ако има повече фондове и ако има по-голяма гъвкавост как да се използват, предвиждам, че ние ще имаме повече работа за вършене", отбеляза тя.

Прокуратурата ще заработи на пълни обороти по-късно тази година. Кьовеши все още сформира екипа си от прокурори и подготвя централата в Люксембург.

Но органът вече има юрисдикция и ще разследва всички големи трансгранични престъпления, свързани с евробюджета, включително данъчните измами, които струват на страните членки 64 милиарда евро на година.

За 46-годишната вече има признаци, че отговорът срещу коронавируса води до по-малко прозрачни практики, включително печелене на обществени поръчки без открити процедури или използване на фалшиви документи за закупуване на медицинско оборудване или лекарства на изкуствено завишени цени.

Според нея основният проблем е дали ще имат достатъчно ресурси.

Тя получава бюджет само за 32 прокурори с юрисдикция в 22 от 27-те страни членки, като това число се очаква да нарасне.

Кьовеши каза още, че на първия ден от работата й, планирано за ноември, офисът й се очаква да получи 3000 случая от страните членки за разследване.

"И всяка година след това по 2000 случая още. Нуждаем се от повече пари и повече прокурори", подчерта тя, но отказа да посочи конкретна цифра, намеквайки за "стотици".